Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
20.11.2019

November 1989 v Nových Zámkoch

Súčasťou spomienkovej slávnosti bola zaujímavá výstava.

Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 20.11.2019 (Skolske.sk)

pic
Primátor Otokar Klein počas slávnostného prejavu

V nedeľu, 17. novembra 2019 si na obdobie Nežnej revolúcie zaspomínali aj obyvatelia mesta Nové Zámky. Organizátorom spomienkovej oslavy a výstavy v Galérii Vunar boli Mesto Nové Zámky a Galéria Vunar.
Spomienková slávnosť sa začala kladením vencov pri Pamätníku obetiam násilia. K prítomným sa prihovoril primátor mesta Otokar Klein, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol význam novembrových udalostí pre ďalší vývoj našej spoločnosti:
„ 17.november je najvýznamnejším dňom v novodobých dejinách nášho mladého štátu. Týmto dňom sa zavŕšila dlhá a kľukatá cesta nášho národa k slobode, demokracii a našej vlastnej demokratickej štátnosti. Výsledkom 17.novembra je fakt, že máme slobodu veci meniť, vyjadriť svoju vôľu vo voľbách a aktívne sa zapojiť do politiky. Každoročne sa v tento deň pýtame, ako sa nám darí, či tá zmena spred 30 rokov priniesla niečo pozitívne. Každý rok v tento deň sú mnohí nespokojní a zdalo by sa, že z roka na rok nespokojnejší. A pritom sme dosiahli už tak veľa. Nespokojnosť môžeme vyjadriť, môžeme kritizovať, ale to najdôležitejšie – našu nespokojnosť môžeme pretaviť do nápadov ako veci zmeniť. Aj v Nových Zámkoch. Každý na svojom mieste, každý podľa svojich možností. ….“ Vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu mladých v Nežnej revolúcii a vyjadril radosť nad tým, že novozámocká mládež sa aktívne zapája i dnes do verejného diania.

pic
Foto: text
pic
Za Mesto Nové Zámky položili vence Otokar Klein a Norbert Kádek

Po akte kladenia vencov nasledovala spomienková slávnosť vo Vunare, kde v Galérii Vunar bola inštalovaná výstava fotogragií a dokumentov Ondreja Bertu a Jána Čičátku. Tu odzneli príhovory viceprimátora Norberta Kádeka a niektorých lídrov vtedajších hnutí, piesne vzniknúce v období novembrových udalostí, taktiež bol premietnutý dokumentárny film.

pic
Foto: text
pic
Foto: text
pic
Viceprimátor Norbert Kádek počas príhovoru
pic
Foto: text
pic
...z otvorenia výstavy
pic
Ondrej Berta, jeden z lídrov  Nežnej revolúcie v Nových Zámkoch

Foto: Helena Rusnáková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]