Autor textu: Školské.sk
19.11.2019

Budúcnosť bankovníctva ovplyvní ekológia aj technologický pokrok

Ako by mala vyzerať a fungovať banka budúcnosti?

Foto: Ja Slovensko, Víťazi SŠ

Bratislava 19.11.2019 (Skolske.sk)

Predstava mladých ľudí o fungovaní bánk o 20 rokov bola hlavnou témou celodňovej súťaže Innovation Camp, ktorej sa zúčastnili žiaci základných a stredných škôl z celého Slovenska. Využívanie mobilov, robotov namiesto pracovníkov, dotykové sklo priamo v dome klienta, či dokonca čip zavedený v ruke klientov. Takáto je budúcnosť slovenského bankovníctva podľa žiakov.
 
Ako by mala vyzerať a fungovať banka budúcnosti? Na túto otázku hľadalo riešenie až 100 žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Celodenná súťaž Innovation Camp, ktorá sa konala 13. novembra 2019, sa niesla v duchu budúcnosti bankového sektora. Odborná porota zložená
zo špecialistov Slovenskej sporiteľne hľadala návrh komplexného fungovania banky o 20 rokov. Zaujímal ich najmä  názor žiakov v oblasti fungovania zamestnancov, prístupu ku klientovi, ako by s ním komunikovali, overovali jeho údaje, ale aj to ako si predstavujú napríklad vybavenie úveru.
 

Veľmi sa teším, že máme za sebou ďalší úspešný ročník Innovation Campu. Bohatá účasť a kreativita mladých ľudí ukazuje, že je tu veľký potenciál do budúcnosti a že majú záujem aj o zapojenie sa do riešenia rôznych projektov. Dnešné tímy vznikli z detí, ktoré sa predtým nepoznali, boli naozaj výnimočne kreatívne a odvážne. Vyrastá nám skvelá generácia a toto všetko je zásluhou skvelej práce Junior Achievement Slovensko v spolupráci s Nadáciou Slovenskej sporiteľne.

Povedala Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.
 
Víťazným návrhom banky budúcnosti v kategórii stredné školy je ekologicky zameraná banka. Na streche by mala byť vybudovaná zelená záhrada, banka bude využívať energetické zdroje, ktoré si sama vyrobí zo solárnych panelov. V radoch zamestnancov sa objavia aj roboty a fungovanie banky bude založené na hologramoch, ktoré budú fungovať prostredníctvom mobilov, či dokonca čipov integrovaných v tele klienta. Overovanie totožnosti bude podľa žiakov prebiehať pomocou biometrických čŕt klienta. „Táto súťaž nás upovedomila o tom, ako banka celkovo funguje. Vyhrať nám pomohlo to, že sme v tíme komunikovali, pracovali na nápade spoločne a zároveň pracovali všetci členovia na 110 %“, súťaž zhodnotila Barbora Chovančíková, žiačka zo Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej, Drieňova 35, Bratislava.

V kategórii základné školy víťazný tím taktiež podporil myšlienku robotov, ale svoju víziu banky budúcnosti doplnil o špeciálne dotykové sklo, ktoré klienti budú môcť využívať z pohodlia domova na sledovanie svojich bankových produktov alebo objemu finančných prostriedkov na účtoch.
 
21. storočie sa vyznačuje najmä technologickým pokrokom, čo sa prejavilo aj v návrhoch žiakov.
Na druhé miesto odborná porota zaradila stredoškolský projekt, ktorý preferoval zavedenie
0 %-ného úroku a  výmenu kreditných kariet za čipy v mobiloch.
Banku budúcnosti si totiž predstavujú ako eShop, kde si klienti budú môcť kúpiť všetky služby.

V kategórii základné školy sa tím na druhom mieste zameral na nahradenie bankových pobočiek takzvanými serverovňami. Moderné banky budú podľa nich založené na virtuálnej mene, s ktorou klienti budú môcť narábať cez inteligentné hodinky s bankovým asistentom.
 
Na treťom mieste sa v kategórii stredné školy umiestnil nápad zameraný na flexibilitu, dostupnosť, bezpečnosť, ale aj vzdelávanie vo finančnej gramotnosti, či znižovanie používania hotovosti. Banka o 20 rokov bude podľa ich predstáv s menším počtom zamestnancov a s rozšírenou verziou online bankovníctva.

V kategórii základné školy si budúcnosť bankovníctva však predstavujú vo využívaní špeciálnych čipov, ktoré sa budú nachádzať v ruke klienta a budú využívané namiesto občianskeho preukazu. Čip bude prepojený s hodinkami, bude obsahovať hologram a pomocou neho človek bude môcť komunikovať so zamestnancami banky z pohodlia domova. Klient bude mať možnosť kontrolovať svoj účet alebo nakúpiť konkrétny produkt priamo cez virtuálnu banku bez pomoci virtuálneho pracovníka.
 
Súťaž Innovation Camp bola príležitosť pre žiakov predstaviť svoju víziu budúcnosti bankového sektora. Hlavným zámerom výzvy bolo, aby žiaci opísali svoj pohľad na komplexné fungovanie banky o 20 rokov. Na vymyslenie a formuláciu svojho pohľadu na budúcnosť bánk mali len pár hodín, počas ktorých im pomáhali odborníci zo Slovenskej sporiteľne. Intenzívna spolupráca počas súťaže dala žiakom priestor, aby využili svoju kreativitu v kombinácii s tímovou spoluprácou.
„Je veľmi dôležité rozvíjať zručnosti mladých ľudí a dať im priestor na realizáciu. Ich pohľad na problémy, ktoré reálne firmy riešia, môžu byť veľkým prínosom nie len pre nich, ale celkovo pre spoločnosť. Zároveň sa mladým ľuďom dodáva sebavedomie a formujú zručnosti, ktoré sú potrebné pre ich úspešnú kariéru. Sme veľmi radi, že takúto súťaž sme mohli zrealizovať aj ako súčasť vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti.“, súťaž zhodnotil Peter Kalčevský, programový riaditeľ Junior Achievement Slovensko.
 
Kompletné výsledky súťaže si môžete pozrieť tu: http://www.viacakopeniaze.sk/sutaze-projekty/innovation-camp-2018/vitazi-fotogaleria/
 

Viac ako peniaze
Vzdelávací program Viac ako peniaze je určený pre základné a stredné školy. Žiaci získavajú prehľad z oblasti finančnej gramotnosti a vďaka zážitkovému vzdelávaniu sa naučia finančne plánovať svoju budúcnosť. Generálnym partnerom programu je Nadácia Slovenskej sporiteľne.
 
                                                                             
Katarína Palečková, JA Slovensko, n. o.

pic
Foto: Víťazi ZŠ

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]