Autor textu: Vladimír Bačišin
26.11.2019

Abeceda ekonomiky - manufaktúra

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 26.11.2019 (Skolske.sk)

Manufaktúra je podnik, ktorého základom je ručná práca najatých zamestnancov. Slovo manufaktúra je spojením latinských slov manus, čo je ruka a factura, robenie. Je v nej rozdelenie práce. Každý zamestnanec robí niečo iné. Napríklad to môže byť výroba šperkov. Niekto spracováva kov, niekto brúsi kamene. Ďalší človek spojí kov s kameňom do prsteňa.
 
Kedy vznikli prvé manufaktúry? Prvé manufaktúry sa začali rozmáhať v Číne a v Európe takmer v rovnakom čase. Bolo to v XVI. storočí. V Číne sa v nich vyrábal porcelán a tkal hodváb. Prvú tkáčsku manufaktúru založil v Číne úradník Čan Hanja. Manufaktúry mali spoločnú jednu vec. Vznikali blízko obchodných ciest.  Preto, aby sa im ľahšie dodávali tovary obchodníkom. Vtedy sa začali meniť remeselné dielne na manufaktúry.
Prvé manufaktúry v Európe vznikli v talianskom meste Florencia.  V manufaktúre pracovali Ciompi (Čiompi). Boli to česači vlny. O tom, že existovala prvá manufaktúra je známe podľa historických dokumentov. V roku 1345 bol vo Florencii prvý štrajk.  V Janove a Benátkach vznikali lodenice. V Toskánsku a Lombardii to boli manufaktúry, kde sa ťažila meď a striebro.
 
Prvá slovenská manufaktúra vznikla v Šaštíne. Založil ju František Lotrinský v roku 1736, manžel Márie Terézie. Tak ako v talianskych manufaktúrach, aj v nej sa tkalo  súkno. Šaštínska manufaktúra svojho času zamestnával asi 1000 textilných robotníkov. O niečo neskôr František Lotrinský založil v Holíči manufaktúru na fajansu.
 
Ako fungovali manufaktúry? Manufaktúry fungovali roztrúsene. Majiteľ kapitálu rozdával remeselníkom suroviny. Tí ich spracovali. Potom vyzbieral výrobky a predal ich.  Napríklad jeden remeselník spracoval vlnu na priadzu. Ďalší prepracoval priadzu na látku. Manufaktúry existujú aj dnes. Zvyšujú zamestnanosť ľudí na vidieku, ale aj v mestách. Manufaktúra je podnik, ktorý využíva ručnú prácu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]