Autor textu: Vladimír Bačišin
27.11.2019

Abeceda ekonomiky - fabriky v minulosti

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 27.11.2019 (Skolske.sk)

Slovo fabrika pochádza z latinského jazyka. Slovo fabrica sa prekladá ako dielňa, alebo závod. Znamená priemyselný podnik, ktorého základom je použitie strojov. Vo fabrike sa na rozdiel od manufaktúry vyrábali veľké množstvo tovarov. Fabriky, alebo závody sa objavili v XVIII až XIX. storočí. Fabriky, alebo závody sa stali základom priemyselnej ekonomiky.
 
Kedy sa premenili manufaktúry na fabriky, alebo závody?. Prvé odvetvie, ktoré prešlo z ručnej práce v manufaktúrach na fabriky bol textilný priemysel. Bolo to vďaka parnému stroju James Watta. Okrem neho to bol vynález tkáčskeho stroja, s ktorým prišiel anglický vynálezca Edmund Cartwight. Okrem toho vymyslel stroj na parný pohon, ktorým sa česala vlna. Jeho tkáčky stroj bol síce na ručný pohon, ale štyridsáťnásobne zvýšil efektívnosť výroby. Encyklopédia Brittanica píše, že  základe žiadosti päťdesiatich majiteľov podnikov dostal od britského parlamentu odmenu 10 000 libier
Prvá fabrika na spracovanie priadze bola postavená  v meste Cromford. Poháňal ju vodný mlyn. Po brehoch riek v Anglicku sa objavovali fabriky. Vedľa nich vznikali mestá.  Koncom XVIII. Storočia bolo v Anglicku viac ako 150 fabrík na spracovanie priadze.
 
Ako sa vyvíjali fabriky v XIX storočí? Veľmi dôležité vo fungovaní fabrík bolo rozdelenie práce, o ktorom hovoril zakladateľ ekonómie Adam Smith. Ďalším princípom bola vzájomná nahraditeľnosť, ktorú popísal  Eli Whitney, vynálezca frézového stroja.  Mechanizácia práce sa postupne rozšírila v oblasti strojárenstva, výroby keramiky, či skla. Objavili sa parné lisy a sústruhy. Začiatkom XX. Je rozvoj fabrík spojený s elektrifikáciou. Základné ponaučenie znie nasledovne. Fabriky, alebo závody pri výrobe používajú stroje.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]