Autor textu: Vladimír Bačišin
28.11.2019

Abeceda ekonomiky - podnik a podnikanie

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 28.11.2019 (Skolske.sk)

Podnikanie sa robí kvôli tomu, aby bol z neho zisk. Podnikanie je súčasne aj vlastníctvo podniku. Človek, ktorý  vlastní podnik sa označuje pojmom podnikateľ.  Podnik je samostatná ekonomická jednotka. Podniky dnes sú základom trhovej ekonomiky.

Aké znaky má podnik a podnikanie? Cieľom podniku je dosahovanie zisku. Podniky konajú samostatne. Základom podniku je iniciatíva. To znamená, že ak niekto zistí, že na Slovensku je nedostatok gombíkov, začne ich vyrábať, alebo dovážať z inej krajiny. Podnikanie a celá ekonomika je spojená s neistotou. Podnik, či podnikateľ by mal vedieť rozhodnúť čo bude robiť. Ak je na trhu prebytok gombíkov, nemal by vyrábať gombíky. Namiesto nich by mohol vyrábať niečo, čoho je nedostatok, napríklad zipsy.

Aby mol podnik fungovať je potrebné ho založiť. Treba splniť požiadavky, ktoré určuje Obchodný zákonník. Kvôli založeniu podniku je potrebné vypracovať niekoľko dôležitých dokumentov. Je to zakladateľská listina podniku. V nej sa určuje právna a organizačná forma podniku. Ďalším dokumentom sú stanovy podniku.

Čo treba urobiť pre to, aby niekto mohol založiť podnik? Pred tým, ako sa vytvoria dokumenty je potrebné vybrať si organizačnú a právnu formu podniku. Jej výber závisí od toho, čo zakladateľ podniku, alebo jeho zakladatelia považujú za vhodnejšie. Závisí to tiež od toho koľko peňazí chce a kto chce do podniku vložiť. Podnik môže mať jedného, alebo viacerých majiteľov. Pri založení podniku je potrebné vedieť ako sa dosiahne jeho základný cieľ.
​​​​​​​
Pre podnikanie je dôležitý Obchodný register. Je to verejný zoznam, do ktorého sa zapisujú všetky údaje týkajúce sa podnikateľských organizácií Je to názov firmy napríklad Mladé topole. Potom je to sídlo podniku, napríklad Košická ulica v Bratislave. Podnikatelia zapisujú do Obchodného registra predmet podnikania, teda čo budú robiť piecť koláče, alebo vyrábať gombíky. Potom je to samozrejme právna forma podniku. Obchodný  register vedie okresný súd pre podniky, ktoré majú sídlo v jeho obvode. Obchodný register má voľne prístupné informácie na adrese orsr.sk.​​​​​​​

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]