Autor textu: TASR
28.11.2019

Ministerstvo školstva neodporúča účasť žiakov na premietaní filmu Kto je ďalší?

Rezort školstva skonštatoval, že vo filme absentuje tzv. pozitívny jazyk.

Foto: Kto je ďalší

Bratislava 28.11.2019 (TASR)

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR neodporúča školám, aby sa žiaci zúčastnili na premietaní filmu Kto je ďalší? V tejto súvislosti odoslal rezort školstva riaditeľom základných a stredných škôl usmernenie, TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu ministerstva.

      V usmernení sa uvádza, že vzhľadom na spochybnenie preventívneho a edukatívneho zámeru filmu zo strany odborníkov Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, ktorý je priamo riadenou organizáciou ministerstva školstva, nemôže odporúčať, aby sa žiaci zúčastňovali na projekcii filmu a seminároch organizovaných jeho tvorcami.

      Rezort školstva pripomenul, že film nefinancoval, nesúhlasil s jeho produkciou, a preto ani nedal súhlas na uvedenie rezortu školstva ako partnera filmu vrátane použitia jeho loga. Zároveň ministerstvo vyzvalo organizáciu eSlovensko, ktorá sa podieľala na tvorbe filmu, aby názov a logo ministerstva zo stránok projektu odstránila. Spoločnosť reagovala s tým, že požiadavku rezortu akceptuje.

      Na film poukázala aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá sa na ministerku školstva Martinu Lubyovú (SNS) obrátila na podnet psychológov a učiteľov, ktorí sú pohoršení tým, že film určený vekovej skupine slovenských žiakov starších ako 12 rokov má slúžiť ako prevencia voči šikanovaniu a samovraždám. "Film sa nepochybne venuje dôležitým témam. Forma, akou sa zhostil šikanovania, sebapoškodzovania, negatívnych vplyvov sociálnych sietí a samovrážd medzi mladistvými, je však odbornou verejnosťou čoraz viac kritizovaná. Existuje oprávnené riziko, že namiesto preventívneho bude mať film na deti opačný účinok," uviedla v liste europoslankyňa.
​​​​​​​
      Rezort školstva skonštatoval, že vo filme absentuje tzv. pozitívny jazyk, čiže empatické formulácie, podporné vety reflektujúce stav osôb, ktoré vo filme vystupujú. "Film nenapĺňa základný edukatívny rozmer – edukáciu pozitívnym prístupom," dodal v stanovisku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]