Autor textu: Školské.sk
03.12.2019

O ostrovoch slobody v totalitnom režime

V priestoroch Kina Tatra si študenti vypočuli sériu prednášok.

Foto: Simona Zálešová

Bratislava 03.12.2019 (Skolske.sk)

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sa 19. novembra v Starej Ľubovni konala Konferencia o ostrovoch slobody v totalitnom režime, ktorá vznikla z iniciatívy Žiackej školskej rady pri Cirkevnom gymnáziu sv. Mikuláša. V priestoroch Kina Tatra si študenti vypočuli sériu prednášok a následnú diskusiu venovanú odkazu Novembra ´89.
 
„Každá generácia skladá skúšku zo slobody a demokracie. Na slobode je potrebné stále pracovať,“ zdôraznila vo svojej prednáške o koreňoch, z ktorých čerpal November 1989, profesorka Mária Bielová. Porovnala súčasnosť s obdobím totality a faktograficky priblížila údaje o obetiach komunizmu, ktoré doplnila aj osobným životným svedectvom. „Ocko predčasne zahynul zámernou vinou policajtov. Mojím ostrovom slobody bola vtedy mamička a piati súrodenci.“ Ako dodala, „ani súčasná doba nie je ideálna. Prežívame morálnu krízu, z ktorej nás môže zachrániť prirodzená rodina.“

O úlohe tajných kresťanských spoločenstiev, podzemnej cirkvi, vydávaní a šírení samizdatov hovoril Pavol Hric. Študentom predstavil osobnosť rehoľného kňaza, otca Petra Murdzu, rodáka zo Starej Ľubovne, ktorý sa počas totality angažoval v publikovaní a šírení samizdatov i náboženskej literatúry. „Existoval zoznam s menami ľudí, ktorí boli prijatí na vysoké školy a ktorí chodili do kostola. Takto sme boli vyhľadávaní. Neskôr mal tento zoznam aj Peter Murdza. On menovaných ľudí oslovoval a ponúkal im možnosť vstúpiť do spoločenstva,“ opísal fungovanie tajných spoločenstiev Pavol Hric. „Tieto krúžky však potrebovali materiál na štúdium, tak sme sa dostali k samizdatom. Až po rokoch som zistil, že hlavný sklad náboženskej literatúry a tajná tlačiareň schovaná v pivnici boli v dome Petra Murdzu,“ dodal.

Páter Michal Zamkovský zhrnul obdobie neslobody a udalosti Novembra 1989 v Starej Ľubovni. „Komunizmus bol obdobím strachu, korupcie a klamstva. Bol to systém, ktorý nikam neviedol. Keď ľudia hovoria, že bolo dobre, mýlia sa, pretože dobre nebolo.“ V emotívnom prejave podal svoje osobné svedectvo, svedectvo človeka, ktorý sa nebál hovoriť pravdu. „Starší vravievali, že to už nikdy nepominie, ale študenti mali odvahu. Oni naozaj vystúpili proti systému,“ povzbudil gymnazistov a prízvukoval im dôležitosť zachovania si viery a potrebu obhajoby pravdy, ktoré vytvárali ostrovy slobody v totalite.

Súčasťou aktivít, ktoré v novembri prebiehali v Cirkevnom gymnáziu sv. Mikuláša, bola aj študentmi natočená videoanketa. Okrem žiakov a pedagógov sa do nej zapojili i dekan Staroľubovnianskej farnosti Pavol Lacko, správca gréckokatolíckej farnosti Ondrej Pacák, primátor mesta Ľuboš Tomko či predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Podobne ako v diskusii, ktorá prebiehala počas konferencie, aj oni sa vyjadrili k otázke hodnoty slobody a k odkazu Novembra ´89. V rámci projektu boli na chodbách gymnázia vystavené dobové fotografie Michala Petriľáka približujúce atmosféru v meste spred tridsiatich rokov a gymnazisti sa na sociálnych sieťach študentskej rady mohli zapojiť do súťaže o knihu Nežná revolúcia – Cesta k slobode.
„Nežná revolúcia zmenila chod dejín na Slovensku. Preto je dôležité, aby sme si takéto fakty pripomínali, aby sme už nedopustili odopieranie základných ľudských práv, keďže so slobodou prichádza zodpovednosť,“ zdôraznil prvotnú myšlienku zorganizovať konferenciu o páde totalitného režimu pre mladých ľudí predseda študentskej rady Branislav Balušinský, ktorý podujatie moderoval. „Rozprávanie o tom, aký zvrátený bol komunistický režim, o mnohých zločinoch, o rodákovi zo Starej Ľubovne, ktorý zásoboval prakticky celé Slovensko zakázanou náboženskou literatúrou, určite zanechá stopy v myslení študentov,“ povedal na margo konferencie riaditeľ cirkevného gymnázia Pavol Chmeliar. „Je obdivuhodné a zároveň symbolické, že iniciatíva zorganizovať takéto podujatie prišla priamo od študentov,“ dodal.

Gymnazisti si na záver uctili obete komunizmu položením venca a modlitbou pri pamätnej tabuli venovanej obetiam totalitných režimov v areáli Kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.
 
 Barbora Langová
Foto: Simona Zálešová
Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni  

pic
Foto: Simona Zálešová
pic
Foto: Simona Zálešová
pic
Foto: Simona Zálešová
pic
Foto: Simona Zálešová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]