Autor textu: Vladimír Bačišin
04.12.2019

Abeceda ekonomiky - akciová spoločnosť

TASR prináša seriál - zákaldné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 04.12.2019 (Skolske.sk)

Základným typom kapitálovej obchodnej spoločnosti, do ktorej sa vkladajú peniaze je akciová spoločnosť. Prvé firmy tohto typu sa objavili v XV. Až VI. storočí. Fungovali tak, že boli napríklad záujemcovia o dovoz tovarov. Zložili sa a financovali napríklad dovoz tovarov z Číny. Keď sa obchod dokončil, tým čo vložili do obchodu peniaze, vrátili vložené peniaze a zisk. Prvou známou firmou tohto typu bola anglická Východo-indická  spoločnosť. Až od roku 1657 sa zákon zmenil tak, že sa vyplácal len zisk. Slovenský jazyk pozná aj synonymum pojmu akciová spoločnosť, ktorým je účastinná spoločnosť
 
Ako fungujú dnešné akciové spoločnosti? Akciové spoločnosti sú vhodné pre tých, ktorí chcú mať podnik, ktorý je náročný na množstvo kapitálu. Ľudia, ktorí chcú založiť akciovú spoločnosť musia mať k dispozícii najmenej 25 000 EUR. Zväčša ide o výrobné odvetvia, kde je potrebná technológia, stroje, výrobné zariadenia. Akciová spoločnosť sa zakladá v prípade jedného zakladateľa zakladateľskou listinou. V prípade viacerých zakladateľov zakladateľskou zmluvou.
Existujú  dva druhy akciových spoločností. Jedna z nich je súkromná. Jej súkromní majitelia sa dohodnú, že len oni vložia do firmy peniaze. Druhým typom akciovej spoločnosti je verejná akciová spoločnosť. Tá získava peniaze za základe verejného úpisu akcií, alebo účastín. Po zhromaždení peňazí sa akciami obchoduje na burze. Nie vždy existujú aj akciové spoločnosti, s ktorých akciami sa neobchoduje na trhoch s cennými papiermi.
 
Aké sú výhody akciovej spoločnosti? Akciové spoločnosti sú relatívne anonymné. V prípade spoločnosti s ručením obmedzeným sa do Obchodného registra zapisujú mená podielnikov. Mená akcionárov sa do neho nezapisujú. Akciová spoločnosť je nositeľom imidžu kapitálovo silného podniku. Aj v očiach finančných inštitúcií, ako sú napríklad banky, môže pôsobiť ako silný subjekt, ktorému skôr povolia úver ako spoločnosti s ručením obmedzeným. Stručne povedané, akciová spoločnosť je firma, ktorej obchodné podiely sú rozdelené na akcie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]