Autor textu: Vladimír Bačišin
05.12.2019

Abeceda ekonomiky - zamestnanecká akciová spoločnosť

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.wikipedia.com

Bratislava 05.12.2019 (Skolske.sk)

Zamestnanecké akciové spoločnosti vznikli ako priamy výsledok privatizácie niekdajších štátnych firiem. V anglickom jazyku je pre tento typ firiem o niečo komplikovanejší názov. Hovorí sa im program vlastníctva zamestnaneckých akcií. Ide o pokus skúsiť niečo, čomu sa hovorí ľudový kapitalizmus. S nápadom, aby zamestnanci dostávali akcie prišiel americký ekonóm Luis Orth Keslo.  Prvý program sa v roku použil vo firme Peninsula Inc. v meste Palo Alto, ktorá vydávala noviny. Medzi ďalšie patrili Avis, Exxon, Standard Oil of California a Atlantic Richfield. Ako sa využila myšlienka akcií pre zamestnancov v niekdajšom Československu?

Nechali sme sa inšpirovať. Táto myšlienka sa použila pri privatizácii vo Veľkej Británii. Preto sa použila aj pri privatizácii v Československu a neskôr na Slovensku.  Boli dve formy využitia princípu akcií pre zamestnancov. Prvou bolo to, že zamestnanci mohli získať akcie v privatizovanom podniku. Tak to to bolo napríklad v podniku Biotika Slovenská Ľupča. Druhou formou bolo to, že zamestnanci dostali podiel na firme, ktorá privatizovala bývalý štátny podnik. Bolo to napríklad v prípade podniku Slovnaft.

Na Slovensku nie je veľa zamestnaneckých akciových spoločností. V Spojených štátoch amerických ich je niekoľko desiatok tisíc. Prečo vznikli zamestnanecké akciové spoločnosti? Vznikli a rozšírili sa preto, lebo vo firmách rastie podiel intelektuálnej práce. Majitelia firiem využívajú hlavy zamestnancov. Aby ich využili lepšie, ponúkli im akcie. Akcie zamestnancom ponúkajú väčšinou za zvýhodnenú cenu. Preto, aby mohli na nich neskôr zarobiť.
​​​​​​​
Vo vyspelých krajinách zamestnanci môžu zarobiť na akciách tak, že ich predajú na trhu. Na Slovensku mali zamestnanecké akcie obmedzenia. Zamestnanec, ktorý odchádzal do dôchodku ich mohol predať len novému zamestnancovi, alebo samotnej firme.  Zamestnanecká akciová spoločnosť je firma kde akcie vlastnia nielen majitelia, manažéri, ale aj zamestnanci.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]