Autor textu: Vladimír Bačišin
06.12.2019

Abeceda ekonomiky - družstvo

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.wikipedia.com

Bratislava 06.12.2019 (Skolske.sk)

Družstvo je skupina neuzavretého počtu osôb, ktoré spolu podnikajú. V obchodných spoločnostiach je uzavretý počet spolumajiteľov. V družstve môže počet majiteľov klesať, či stúpať.  Myšlienka družstevníctva sa objavila ako reakcia na nepriaznivé ekonomické podmienky v prvej polovici XIX. storočia. Družstvo musí mať najmenej päť členov; to neplatí, ak sú jeho členmi aspoň dve právnické osoby. Špeciálnym druhom družstva je malé družstvo, je to také družstvo, ktoré má menej ako 50 členov.

Ako sa zakladá družstvo? Aby mohlo družstvo vzniknúť musí byť ustanovujúca členská schôdza. Na nej sa stretávajú ľudia, ktorí sa prihlásili za člena družstva. Členská schôdza schvaľuje zapísaný základný kapitál. Do družstva musia jeho zakladatelia vložiť najmenej 1 250 EUR. Okrem toho zakladajúca schôdza schvaľuje stanovy, volí predstavenstvo a kontrolnú komisiu. Vzniká tým spôsobom, že súkromní vlastníci dobrovoľne združia svoj majetok, aby ho mohli spoločne užívať. Takto sa majetok stáva spoločným – družstevným vlastníctvom družstevníkov. Družstvo je popri obchodných spoločnostiach tiež jednou z právnych foriem podnikania. Ide o spojenie viacerých osôb, ktorého výsledkom je vznik novej právnickej osoby.

Čím sa odlišujú družstvá od iných obchodných spoločností?  Prvoradým cieľom družstva nie je dosahovanie zisku, ale uspokojovanie potrieb jeho členov. Družstvo sa neriadi podľa výšky vložených peňazí. Riadi sa podľa princípu jedna hlava, jeden hlas. Družstvo je samosprávna organizácia. Všetci členovia môžu kontrolovať správu družstva. Majetok družstva sa vytvára majetkom členov družstva. Týmto majetkom družstvo ručí za svoje záväzky.
​​​​​​​
Ekonómovia poznajú výrobné družstvá, poľnohospodárske družstvá, stavené a iné družstvá.  Cieľom družstva na rozdiel od obchodných spoločností nie je zisk, ale uspokojenie potrieb jeho členov.
​​​​​​​
Prvé slovenské družstvo založil v roku 1845 Samuel Jurkovič.  Volalo sa Spolok gazdovský v Sobotišti. Bolo to prvé úverové družstvo na európskom kontinente a stalo sa základom slovenského družstevného hnutia. Podľa neho vznikli na Slovensku podobné spolky najmä v 2. pol. 19. storočia. Monografiu o Samuelovi Jurkovičovi napísal známy slovenský historik tlače Fraňo Ruttkay.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]