Autor textu: Michaela Petrášová
04.12.2019

Piatkové popoludnie s Klubom nadaných detí

Príjemné zimné popoludnie sa nieslo v dobrej nálade.

Foto: Ľuboš Lukáč

Prešov 04.12.2019 (Skolske.sk)

Posledný novembrový piatok som navštívila Klub nadaných detí vo svojom rodnom Prešove. Nebolo to po prvýkrát, do KND-čka rada zavítam vždy, keď mám čas. Sama som triedu pre mimoriadne nadané deti navštevovala a veľmi rada na tieto chvíle spomínam. Tentoraz som deckám prišla porozprávať niečo o žurnalistike, ktorú od septembra študujem na Univerzite Komenského v Bratislave, tiež o médiách a práci redaktora, ale aj o strihu reportáží.

V Klube pre mimoriadne nadané deti ma privítalo množstvo zvedavých tváričiek. Decká najprv pozorne počúvali, neskôr kládli veľa zaujímavých otázok. Najviac sa zaujímali práve o prácu v televízii. Ako to tam vyzerá, čo je náplňou práce redaktora a koľko taký redaktor môže zarábať.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Súčasťou môjho rozprávania bol aj projekt, na ktorom práve v škole pracujeme. Ide o reportáž o Nežnej revolúcii, ktorú má každý študent prvého ročníka žurnalistiky na Univerzite Komenského stvárniť po svojom. Ja som v tej svojej priblížila priebeh revolúcie v Prahe. V KND-čku som svoju, takmer hotovú odprezentovala po prvýkrát. Nadaní ju tak mohli vidieť v predpremiére.

V závere prvej časti nášho stretnutia som žiakom ukázala, ako sa strihajú videá v profesionálnom strihacom programe. Skrátiť video si potom nadaní vyskúšali aj sami. Strihanie zaujalo najmä chlapcov.

Nakoniec, nemohli chýbať ani spoločenské hry. S deckami sme si ich zahrali hneď niekoľko, hlavne tých logických. Aj popri nich sa ma ešte niektorí zvedavci pýtali množstvo otázok. Opäť sa mi potvrdilo, že Klub nadaných detí v Prešove, ktorý na Slovensku vznikol ako prvý, odvádza skvelú prácu. Už sa teším na ďalšie stretnutie v tomto Klube.

​​​​​​​Michaela Petrášová, študentka Katedry žurnalistiky, Univerzita Komenského v Bratislave

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]