Autor textu: Mária Škultétyová
05.12.2019

Vnučka Janka Danišová napísala knihu zo života seniorov

Príbehy plné života, ale aj smrti, lebo taký je poriadok sveta, neľútostne spravodlivý.

Foto: Archív Janky Danišovej

Bánovce nad Bebravou 04.12.2019 (Skolske.sk)

Vo februári som robila rozhovor s Jankou Danišovou, profesionálnou vnučkou a držiteľkou Krištáľového krídla 2018 za filantropiu.

Vtedy som ešte netušila, že Janke vyjde kniha. Od nášho rozhovoru ubehlo desať mesiacov a kniha je na svete. Na trh prichádza v týchto predvianočných dňoch. Ak hľadáte vhodný darček pre mladých alebo aj skôr narodených, kniha Profesionálna vnučka od Janky Danišovej vašich blízkych a priateľov iste poteší.  Možno vám pri rozhodovaní pomôže aj fakt, že výťažok z predaja pôjde na Jankin projekt a jej krásnu, bohumilú prácu so seniormi.

Ako v Janke skrsla myšlienka napísať knihu, prečo to urobila a čo je obsahom knihy, to povie už Janka sama.

pic
Foto: Archív Janky Danišovej

Myšlienka napísať knihu prišla tak trochu kurióznym spôsobom. Vo víre zážitkov s mojimi babičkami a deduškami mi zazvonil telefón. Vydavateľstvo mi ponúklo spoluprácu - vydať knihu o téme, o ktorej doteraz nikto nepísal.  O senioroch, spoločných zážitkoch, postrehoch, skúsenostiach... Zaujala ich moja webstránka, facebook, kde publikujem všetko, čo spolu zažijeme. „Tak to je výzva,“ povedala som si a pustila som sa do diela. Moje srdce sa s každým riadkom viac otváralo, pretože som cítila, že toto je veľmi príjemný a intenzívny spôsob, ako tému starnutia spopularizovať medzi verejnosťou. Veď sa dotýka nás všetkých bez rozdielu. Jedného dňa zostarneme všetci, ak budeme mať to šťastie. Knižka je na svete. Obsahuje 224 strán tak trochu iného pohľadu na starnutie. Príbehy plné života, ale aj smrti, lebo taký je poriadok sveta, neľútostne spravodlivý. Pasce osamelosti bez návratu, zložitosť vzťahov naprieč generáciami, elixír života na dosah, múdrosti šedín, humorná rétorika postáv. Ale aj miesta, kde sa vyplače najviac sĺz na svete či spoveď očami ženy, ktorá každé písmenko v knihe zažila na vlastnej koži. Verím, že aj prostredníctvom knihy sa mi podarí priblížiť svet seniorov aj tým, ktorým bol doteraz ľahostajný. V spoločnosti sa čím ďalej, tým viac hovorí o senioroch, ich potrebách, svete ...

Zakúpením tohto jedinečného titulu na knižnom trhu podporíte osamelých seniorov, pretože odmena mne ako autorke je určená na podporu sociálneho projektu Vnučka.sk, ktorý vytvára rodinu pre osamelých seniorov. Projektu oceneného ako Sociálny čin roka a prestížnym Krištáľovým krídlom. Veľmi sa teším na každý ohlas, názor či podporu, za čo vopred zo srdca ĎAKUJEM!

Kniha je dostupná v obchodoch s knihami, v internetových kníhkupectvách Martinus, Moderneromany, Panta Rhei, alebo napíšte priamo mne ))
 
Vaša Janka www.vnucka.sk 

A čo o knihe hovorí moderátorka Adela Vinczeová?

„Vnučku“ Janku som spoznala v relácii Trochu inak. Osobne ma jej aktivita zaujímala už vopred, keďže si všímam, že v našej spoločnosti sa deťom venujeme s láskavým záujmom, no starí ľudia pre nás predstavujú akýsi sociálny prejav, ku ktorému sa treba postaviť prakticky. Táto knižka nás zorientuje nielen v realite mnohých ľudských životov, ktoré si nevšímame pre dynamiku tých našich, no prináša aj inšpiratívne príbehy, prekvapivé informácie a dôvody na zamyslenie sa. Vnímam tento knižný počin aj ako príležitosť pre nás samých, aby sme sa postupne stávali tými seniormi, s ktorými naša rodina aj bude chcieť tráviť čas. Všetko je totiž o dvoch stranách a obe si majú z tejto knižky čo vziať. Za všetko hovorí veľmi pravdivé klišé – staroba sa týka nás všetkých. Ďakujem vnučke Janke, za upriamenie pozornosti na túto tému a za jej výnimočnú činnosť. Jedného dňa budem možno za takú Janku veľmi vďačná.“

pic
Foto: Archív Janky Danišovej




​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]