Autor textu: Vanesa Čuriková
20.12.2019

Maškrtenie počas Vianoc bez výčitiek

Ani ty nevieš odolať počas Vianoc sladkému ? 

Foto: christmas treats wallpaper

Bratislava 05.12.2019 (Skolske.sk)

Nevadí, skús tieto dva recepty obľúbených vianočných cukroviniek a nebudeš mať žiadne výčitky na duši.​​​​​​​

​​​​​​​Vianoce sa nekompromisne rýchlo blížia a počas tohto hektického, no zároveň príjemného obdobia je ťažké odolať všetkým dobrotám, ktoré ležia na vianočnom stole. Tí, ktorí podľahnú obrovskému nátlaku na ich chuťové poháriky si zaiste povedia, že po Vianociach to schudnem alebo po Novom roku, alebo do leta, alebo do ďalších Vianoc. Veď to asi všetci poznáme. No tí, čo majú pevnú vôľu a nadprirodzené schopnosti, nepoľavia. Ale čo ak predsa len nepatríš do skupiny jedákov, ktorí si nerobia ťažkú hlavu s vianočnými dobrotami, ale ani nemáš dostatok sebazaprenia voči všetkým sladkostiam? Myslím, že mám nápad, ktorý zalichotí tebe aj tvojim maškrtným chúťkam. Dokonca si môžeš povedať, že si bol cez Vianoce štvrtinový vegán. Nemusíš sa báť, medovníky ani iné vianočné pečivo nebude vykrajované zo šalátových listov.

Raw Rumové guličky
Tieto raw rumové vegánske guličky nerozoznáš od klasiky. Ak radi experimentujete v kuchyni, je množstvo variantov, ktoré môžeš použiť na ozvláštnenie receptu. Tu sú ale ingrediencie, ktoré treba rozhodne použiť.
200g datlí
250g ovsených vločiek
100g orechov (ľubovoľných)
4 PL strúhaného kokosu
2-3 PL kakaa
2 PL medu alebo agáve (vegán verzia)
Rumová príchuť alebo rum
voda podľa potreby
kokos na obalenie
Postup : Datle necháme zmäknúť pár hodín vo vode. Orechy rozmixujeme, no nie úplne do hladka, pridáme datle a ovsené vločky a spolu opäť zmixujeme. Túto zmes zapracujeme s ostatnými ingredienciami. Na záver z cesta vymodelujeme guľky, ktoré obalíme v kokose. Ak sa cesto bude príliš lepiť, ruky namočíme do vody a pokračujeme. Do cesta môžete pridať chia semienka, hrozienka a podobne, podľa chuti. Taktiež môžete do stredu guliek vložiť čerešne alebo višne, kreativite sa medze nekladú.

pic
Foto: fitrecepty.sk

Vegánske bezlepkové perníčky
Čo by to bolo za Vianoce bez perníkov. Ich škoricová vôňa, ktorá rozvoniava po celom dome je jednoducho na nezaplatenie. A to ľahučké chutné perníkové cesto. Už teraz sa nám určite zbiehajú slinky. Ale ako vieme perníkové cesto nie je trikrát najzdravšie, preto skúsme tieto sviatky zdravšiu verziu.
200 g ražnej múky (taktiež môže byť aj kokosová, mandľová...)
30 g trstinového cukru
30 g mletých orechov
1 lyžičku sódy
2 lyžičky perníkového korenia
1lyžička škorice
1/3 banánu
50 ml rastlinného mlieka
30 ml agáve sirupu
30 ml kokosového oleja
Postup: V jednej miske preosejeme a zmiešame všetky suché suroviny - múku, cukor, sódu, orechy a korenie. V druhej miske naopak všetky mokré ingrediencie – rastlinné mlieko, agáve, kokosový olej. Obe tieto zmesi spojíme a prepracujeme. Následne hotové cesto odložíme do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Po odležaní cesto vyvaľkáme a môžeme vykrajovať. Takto pripravené perníčky pečieme v trúbe pri 150 stupňoch 10 minút.

pic
Foto: fitshaker

Samozrejme všetkého veľa škodí, a preto treba byť opatrný a neprehnať to s porciami. Na záver čo viac dodať, ako len dobrú chuť.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]