Autor textu: Školské.sk
06.12.2019

Hľadáte si letnú brigádu?Animátor alebo inštruktor v USA?

Pýtali sme sa účastníkov, ktorí zažili svoje leto na pozícii Camp Counselor.

Foto: Patrik

Bratislava 06.12.2019 (Skolske.sk)

Letná brigáda animátora alebo inštruktora: Venovať sa v práci svojim koníčkom a spriateliť sa s ľuďmi z celého sveta...takto vyzerá ideálne leto!

O Work & Travel v Amerike počul už asi každý. Najčastejšie ponúkané pozície sú recepčná, servírka, čašník či plavčík. Existuje ale práca, ktorá ti môže dať niečo viac - Camp Counselor, čiže animátora a inštruktora v jenom. Účastníci sa zhodujú, že ide o perfektne strávené leto, pretože odovzdávate deťom to, čo baví vás samotných. Môžete učiť jógu, maľovanie, tanec alebo hudbu. Pýtali sme sa štyroch účastníkov, ktorí zažili svoje leto na pozícii Camp Counselor - Michala, Mikloša, Boglárky a Zuzany. Všetci sa vrátili už po niekoľkýkrát z USA a podelia sa o svoje zážitky a skúsenosti z kempov.
​​​​​​​

Dokonalú prácu si vyberieš sám alebo si ťa nájde sama


Jedno je jasné, najdôležitejšie je trochu si upraviť svoje myslenie a urobiť prvý krok. Boglárka približuje svoje rozhodovanie odísť do USA: „Rada sa zapájam do práce s komunitou. Aj na dedine, kde som vyrástla, som sa zapojila do rôznych aktivít organizovaných pre deti. Študovala som sociálnu pedagogiku a sociálnu prácu zameranú na komunity a rozvoj voľnočasových aktivít pre deti. Zmysluplné využívanie voľného času a podpora kreativity v detskom veku sú dôležité, a na to som našla najlepší táborový program v Amerike. Chcela som vyskúšať na vlastnej koži ako funguje v Amerike kemp systém. " Pri úvodných pohovoroch sa vyberá ten správny kemp a práca šitá presne pre daného človeka. Zuzana vysvetľuje, že k ideálnej náplni práce môžete prísť úplne náhodou: „Môj prvý „counselor rok“ som si myslela, že ideálnou pozíciou by bola pre mňa Program Assistant, keďže som s podobnou prácou mala skúsenosť. Po príchode do Campu im ale vypadol človek na pozícii Outdoor Adventure. Jedná sa o prácu aj mimo kempu. Ide o výlety, túry a kempovanie v oblasti okolo kempu. Tak som si povedala prečo nie. Mám rada prírodu a hory a bude ma baviť chodiť s deťmi na túry a ukazovať im okolie kempu. Bolo to super leto.“

pic
Foto: Patrik

Typický deň vychovávateľa neexistuje


Hneď ako si s kempom potvrdíte obojstranný záujem, so všetkými dokumentmi a formalitami pomôže Camp Leaders tak, aby bol odchod čo najpríjemnejší. Potom prichádza ten dlho očakávaný okamih. Ste tu, na mieste! Ako ale vlastne vyzerá deň vychovávateľa? Michal približuje, že niečo ako bežný deň v kempe neexistuje: „Pri práci v kempe neexistuje rutina.  Okrem stabilných časov na raňajky, obed a večeru, ktoré boli vždy tematické, sme fungovali v režime aktivít v doobedňajšom a poobedňajšom bloku. Tu sme mali určenú rotáciu detí, ktoré striedali aktivity. Od pozemných športov, cez divadlo, plávanie, vodné lyžovanie či rôzne turnaje a celokempové súťaže. Večer nás buď čakal rôznorodý program pripravený pre deti alebo program, ktorí deti pripravili pre nás.  Voľné večery sme často trávili návštevou okolitej prírody, mestečiek, gastronomických zážitkov, barov alebo kina. Párty večery bolí vždy nezabudnuteľné!“ A keď to takto funguje po celé leto, znie to celkom sľubne!

Mikloš, ktorý pracoval s hendikepovanými deťmi, síce priznáva, že občas to môže byť náročné, ale človek vždy nájde dôvod, prečo to robí: „Táto práca ti pomôže lepšie spoznať sám seba, ukáže tvoje slabé stránky, ale tiež si uvedomíš, v čom si silný. Môžeš sa tu stretnúť s akoukoľvek situáciou a musíš byť pripravený pomôcť.

Keď sme sa účastníkov spýtali, čo si o práci v kempe s odstupom času myslia, zhodujú sa, že to bolo ich najlepšie strávené leto! Zuzana o tom hovorí: „Myslím, že ide o najlepšie rozhodnutie, aké som kedy mohla urobiť. S ľuďmi, ktorých som tam spoznala, sme stále v kontakte a kemp samotný považujem za môj druhý domov." Podobne to cíti aj Michal: „Je toho neuveriteľne  veľa, čo mi brigáda dala. Okrem rapídneho zlepšenia jazykových schopností, nespočetných zážitkov zo spoznávania americkej kultúry a mentality, cestovanie po malebnej a rôznorodej krajine a priateľstiev na celý život, mi práca v kempe dala najlepšiu lekciu tým, že ma naučila, že dokonalý komfort nepotrebujete, pokiaľ máte okolo seba fantastických ľudí."
​​​​​​​
Boglárka to zhŕňa: „Brigáda mi dala otvorenosť, úctu, vytrvalosť, trpezlivosť a veľa skúsenosti, ktoré sa ani nedajú popísať ale prežiť. A najmä veľa kamarátov z celého sveta." Ak sa chcete budúce leto spriateliť možno práve s Michalom, Miklošom, Boglárkou alebo Zuzanou, neváhajte sa prihlásiť, teraz je tá správna doba! Presvedčte sa, že platí CFAB - Camp Friends Are Best!

pic
Foto: Katka
pic
Foto: Katka

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]