Autor textu: Tamara Michalková
07.12.2019

Nie sú Vianoce ako Vianoce

Vianoce nám už klopú na dvere. Ako vlastne vznikli? Oslavujeme ich každý rovnako?

Foto:Ilustračné foto

Bratislava 06.12.2019 (Skolske.sk)

História Vianoc
Stred zimy bol odjakživa obdobím osláv. Koniec decembra bol perfektným dátumom na oslavy prakticky v celej Európe, pretože väčšina dobytka bola porážaná práve v zimnom období, kedy sa ľudia nemuseli obávať, že by sa im mäso pokazilo. Navyše, v tomto období vyfermentovala väčšina alkoholických nápojov, ktoré si ľudia počas roka vyrábali, takže sa pilo a veselilo. To znamená, že už stovky rokov pred príchodom Ježiša na svet oslavovali Európania svetlo a narodenie v najtemnejších dňoch zimy, v období zimného slnovratu, keď už mali najkratšie dni a najdlhšie noci za sebou a spoločne sa tešili na predlžovanie dní a životodarné slnečné lúče. 
V prvých rokoch kresťanstva sa narodenie Ježiša vôbec neoslavovalo a hlavným kresťanským sviatkom bola Veľká noc. V štvrtom storočí sa cirkev rozhodla zaviesť slávenie Kristovo narodenia. Keďže Biblia vôbec neudáva dátum Ježišovho narodenia, pápež Július I. sa rozhodol pre 25. december. 

Vianoce ako krasťanský sviatok
Vianoce sú sviatok narodenia Ježiša Krista, ktorým predchádza prípravné obdobie - advent. Advent je časť liturgického roka rímskokatolíckej cirkvi vymedzená 4 nedeľami pred sviatkom narodenia Ježiša Krista. Kresťania sa počas adventu snažia duchovne pripraviť na Vianoce tým, že podstúpia rorátnu sv. omšu alebo si čítajú sväté evanjelium. Na štedrý deň sa pred večerou pomodlia a tešia sa z darčekov. O pol noci sa všetci slávnostne oblečú a idú spolu na polnočnú svätú omšu.

Adventný veniec, zdobenie stromčeka či pečenie medovníkov
V Dánsku začínajú Vianoce zdobením adventných vencov, na ktorých sú 4 sviečky. Na rozdiel od našich sviečok, tie ich znamenajú 4 etapy ľudského života – detstvo, mladosť, dospelosť a starobu.  U nás 4 sviečky znázorňujú obdbobie adventu, teda času do Vianoc. Každá sviečka znázorňuje jednu Nedeľu v Decembri.
Veľa detí sa počas vianočného obdobia teší na ozdobovanie stromčeka. Či už máte živý alebo umelý stromček, ozdobiť si ho podľa vlastných predstáv je naozaj zábavné. Je to jeden z veľkých znakov Vianoc, kedy vždy keď vianočný stromček zahliadnete viete, že Vianoce sú už za rohom. V USA počas Vianoc začne horieť až 200 vianočných stromčekov. To môže byť spôsobené tým, že mnohí ľudia zdobia svoje stromčekmi sviečkami, ktoré horia. Sviečka sa potom hocikedy o stromček zapáli a vznikne požiar.
Hranie sa s perníkovým cestom, vykrajovanie medovníčkov či vylizovanie cesta z misy sú takisto obľúbené činnosti detí, ktoré radi pečú s rodičmi. Je to čas, kedy si môžete zašpiniť ruky múkou a popustiť uzdu vašej fantázii. Základ je mať dobre zarobené cesto, ktoré sa nelepí. Potom je už ozdobovanie cukrom hračka.

Nie je darček ako darček
Najväčším Vianočným darom v histórii bola Socha slobody, ktorú v roku 1886 venovali Francúzi Američanom. Celý december rozmýšlame nad tým, čo komu kúpime, či to bude dosť drahé a či sa im to bude páčiť. Nóri platia v Novembri iba polovicu daní, aby mali viac peňazí na prípravu Vianoc. Ale je to naozaj všetko len o peniazoch a darčekoch? Žijeme v konzumentskej spoločnosti, kde si deti často vyžadujú viac ako môžu mať. A preto je na nás, aby sme si nastavili hranice a dali Vianociam ten pravý význam. Nie ten materialistický ale duchovný. Pretože najvzácnejšie na celom svete je šťastná rodina pokope.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]