Autor textu: TASR
09.12.2019

Literatúra: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Severské krimi aj triler z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: TASR

Bratislava 09.12.2019 (Skolske.sk)

Nový titul kráľa slovenskej detektívky Dominika Dána, monografia výtvarníka Milana Veselého, severské krimi aj triler z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Nevieš dňa, nevieš hodiny je nové krimi z pera Dominika Dána. Názov nového románu je parafrázou biblického citátu Preto bdejte, lebo neviete ani dňa, ani hodiny. Odkazuje na skutočnosť, že človek netuší, kedy sa priblíži jeho koniec. Aktuálny prípad mord party z mesta sa začína v legendárny dátum, na Silvestra 1999. Dve hodiny pred polnocou zavolajú detektíva na cintorín k náhrobnému kameňu postriekanému krvou. Krv nebola jediná zvláštnosť na hrobe, záhadnejší bol čerstvo vytesaný dátum úmrtia, zajtrajší deň, prvý deň roku 2000. Na prvý pohľad hlúpy žart, no Krauza prejde smiech v momente, keď mu z operačného strediska zahlásia, že majiteľ hrobu prvú hodinu po polnoci naozaj zomrel. Osud sa s ním kruto zahral, nech plánoval svoju smrť akokoľvek precízne, niekto ho predbehol. Muža strelili do chrbta spôsobom vylučujúcim samovraždu. Oddelenie vrážd má pred sebou ďalší hlavolam, no zďaleka nie jediný.

      Plocha a priestor v dizajne je názov monografie významného slovenského grafika Milana Veselého, ktorý patrí k fundamentálnym osobnostiam dejín dizajnu, k zakladateľom odboru. Ide o prvú veľkú monografiu tohto umelca, v istom zmysle neštandardnú. Je odbornou publikáciou s množstvom nikdy nezverejnených fotografií diela tohto významného výtvarníka, s podrobným prehľadom jeho tvorby, no má aj prvky životopisnej monografie s magickým pohľadom do súkromia človeka a jeho rodiny. Kniha je obrazom kreativity a intelektu výtvarníka, a zároveň až intímnou spomienkou blízkych Milana Veselého na zdieľané životné a pracovné okamihy.

      Dánska spisovateľka Lotte Petri je autorkou krimi románu Diablovo dielo. Pre výstavbu novej stanice kodanského metra musia zo severnej časti cintorína Assistens presťahovať viac ako tisícku kostier. Vyvolá to silný odpor verejnosti, pretože podľa mnohých ľudí sa tým naruší pokoj zosnulých. Odstraňovanie hrobov vedie súdna antropologička Josefine Jespersenová. Jej kolegyňa archeologička Rita Magnussenová sa jedného večera stane obeťou brutálnej vraždy. Neskôr sa v centre Kodane nájde na ulici ďalšia zavraždená žena s vyrezaným krížom na tele. Policajný vyšetrovateľ Alexander Damgaard navštívi vysokopostaveného katolíckeho kňaza, ten je presvedčený, že zaúradoval sám diabol a že to nepochybne súvisí so sťahovaním ľudských pozostatkov z cintorína.

      Oko za oko je nové krimi z pera anglickej autorky Victorie Selman. Londýn, štvrtkový podvečer. Preplnený osobný vlak naráža do vykoľajených vagónov s horľavinou. Katastrofa si vyžiada mnoho mŕtvych a ranených. Vo vlaku sa nachádza aj Ziba MacKenziová, bývalá členka špeciálnych jednotiek. Ziba sa bezprostredne po zrážke púšťa do záchrany ranených. Vtom si všimne staršiu umierajúcu ženu, ktorá ju zaujala už pri nástupe do vlaku. Žene, zjavne silnej katolíčke, už niet pomoci. Stihne však vysloviť znepokojivú vetu: On to urobil. Tá veta Zibe vŕta v hlave. Krátko nato ju kontaktuje inšpektor zo Scotland Yardu. Našlo sa telo a vyzerá to na útok dávneho sériového vraha. Vrah zanechal špecifickú stopu, o ktorej polícia verejnosť nikdy neinformovala. Zibu táto skutočnosť zaujme a indíciou je aj žena z vlaku.

      Američan Gregg Olsen je autorom trileru Posledné, čo v živote urobila. Do mestečka na brehu oregonskej rieky Deschutes sa húfne sťahujú mladí ľudia, ktorí majú úspešnú kariéru a dokonalú rodinu. Liz a jej manžel Owen celé roky obdivujú svojich dobrých priateľov a susedov Carole a Davida. Zdá sa im, že majú všetko, bezstarostný, šťastný život a krásneho synčeka Charlieho. Potom Charlie bez stopy zmizne a úporne nadobudnutými istotami otrasie tragédia, ktorú nikto nechápe. Okrem Liz. Stačila sekunda a všetko sa zmenilo. Liz spôsobila nehodu, ktorej následky už nemôže vziať späť. Znásobila ju druhou najhoršou chybou svojho života, keď ju zatajila. Na scéne sa objaví ďalší sused, ktorý takisto má svoje tajomstvá, trápenia a dobrý dôvod, aby sledoval každý Lizin pohyb. Iba on vie, že príbeh záhadného zmiznutia chlapca pri rieke Deschutes sa ešte zďaleka neskončil.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]