Autor textu: Vladimír Bačišin
10.12.2019

Abeceda ekonomiky - konzorcium

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 10.12.2019 (Skolske.sk)

V ekonomike je bežným javom to, že podniky nefungujú len samostatne, ale sa združujú.  Robia to preto lebo, na niektoré objednávky by nestačili ich samostatné sily. Spájajú sa dobrovoľne Väčšinou majú spoločný podnikateľský záujem.  Združenie podnikov sa označuje pojmom konzorcium.
Prečo sa združujú podniky? Neustále sa zvyšujúca konkurencia vedie k tomu, že podniky spájajú svoje peniaze, ale aj činnosti.  Ak chcú samostatne existujúce podniky prežiť, mali by spájať svoje sily. Združené podniky môžu spoločne nakupovať materiál.  Pozrime si príklad pomyselnej stavebnej firmy. Ak niekto nakúpi z cementárne desať vriec cementu cena je iná ako keď kúpi tisíc vriec.  Cena jedného vreca pri kúpe tisíca vriec je nižšia ako pri kúpe desiatich vriec. Spoločným nákupom podniky môžu týmto spôsobom zlepšiť postavenie združenia na trhu.  Nemusí to byť samozrejme len cement. Môžu stavať viac, lacnejšie, ale aj kvalitnejšie.

Združenie vzniká zmluvou. Svoje sily spájajú najmenej dve, alebo  viacero firiem.  Spoja svoju činnosť alebo majetok na dosiahnutie určitého cieľa. Môže to byť napríklad postavenie diaľničného tunelu. Spájajú sa ekonomicky samostatné podniky. Spojením sa nevytvára nový podnik.

Čo všetko môžu využívať združené podniky? Pri predaji svojich tovarov môžu používať rovnakých sprostredkovateľov. Napríklad jedna firma vyrába stole, druhá stoličky. Môžu vymyslieť nielen spoločný dizajn, ale aj názov súpravy stoličiek a stola. Okrem toho ich môžu vyrábať v jednej, alebo niekoľkých sieťach predajní s nábytkom.  To predpokladá, že títo dva výrobcovia môžu robiť spoločnú reklamu. Združenie podnikov je vhodné pre malé a stredné podniky. Niekedy môžu ľahšie získať pôžičku na spoločný projekt.
​​​​​​​
V ekonomike sa môžu spájať podniky rovnakého odvetvia, napríklad nábytkárske.  Niekto vyrobí skrine, iní postele. Môžu sa spájať aj firmy z rôznych odvetví, ktoré na seba nadväzujú. Môžu napríklad vyrábať materiály potrebné pre stavanie a zariadenie rodinných domov. Združenie podnikov je spojenie síl viacerých firiem kvôli spoločnému ekonomickému cieľu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]