Autor textu: Školské.sk
10.12.2019

Najzručnejší obkladači sú na SOŠ v Senici

Finále projektu Mapei Mladým malo štyri časti.

Foto: Mapei

Bratislava 10.12.2019 (Skolske.sk)


Spoločnosť Mapei preverila šikovnosť žiakov stredných odborných škôl učebného odboru murár/obkladač prostredníctvom súťaže Mapei Mladým. V celoslovenskom finále prvého ročníka projektu zvíťazila Stredná odborná škola v Senici. Súťaž organizovala firma Mapei v spolupráci s partnerskými spoločnosťami Makita, Stavmat Stavebniny a Rigips.

„S priebehom úvodného ročníka sme veľmi spokojní a v tomto projekte by sme chceli pokračovať aj v nasledujúcom roku. Teším sa, že sa súťaž páčila nielen nám, ale aj majstrom i samotným žiakom. Verím, že v budúcnosti sa nám podarí zapojiť do projektu viac škôl a  náš školiaci tím odovzdá ďalším študentom veľa nových poznatkov a naučí ich správne technologické postupy, ktoré budú môcť využívať v praxi,“ hodnotí projekt Miroslav Jaška, generálny manažér spoločnosti Mapei.
​​​​​​​

pic
Foto: Mapei

Nový projekt školy zaujal

Na slovenskom trhu je aktuálne málo odborníkov v oblasti obkladačského remesla. Na odborné školy sa každý rok hlási čoraz menej študentov. Táto súťaž tak bola výbornou príležitosťou ako obkladačské remeslo medzi mladými ľuďmi spropagovať a vzbudiť u nich záujem o túto profesiu. Projekt Mapei Mladým sa skladal z dvoch častí. V prvej fáze navštívil jednotlivé školy školiaci tím a študentom predstavil niektoré výrobky spoločnosti, ich výhody a následne spôsob ich správnej aplikácie. Získané poznatky mohli žiaci následne využiť v druhej časti súťaže, v ktorej ich praktické zručnosti hodnotila odborná porota. Jeden z účastníkov hodnotí projekt nasledovne: „Veľmi sa mi táto súťaž páčila a som rád, že som sa jej mohol zúčastniť. Získal som nové skúsenosti a navyše som mohol svoju zručnosť otestovať v praxi a porovnať sa s chalanmi z iných škôl. Účasť na takejto súťaži je podľa mňa prospešná nielen pre moje štúdium, ale aj pre moju ďalšiu pracovnú činnosť.“

pic
Foto: Mapei

Víťazi sa na súťaž vzorne pripravovali

Celoslovenské finále súťaže sa uskutočnilo 28. novembra 2019 v Ivanke pri Dunaji, v sídle spoločnosti Mapei. Najväčší počet bodov získal tím SOŠ zo Senice v zložení Daniel Tomek, Andrej Kujan, Dominik Romer a Patrik Chalupa. Každý člen víťazného tímu dostal poukážku na nákup produktov spoločnosti Makita v hodnote 250 eur, víťazná škola získala rovnakú poukážku v hodnote 1 000 eur. „Som prekvapený, že práve my sme vyhrali, pretože sme sa ešte nikdy žiadnej súťaže nezúčastnili. Vôbec som to nečakal, ale teším sa a musím chlapcov pochváliť za odvedený výkon. Projekt nás veľmi zaujal, poctivo sme sa naň pripravovali, dokonca sme si pozreli aj niekoľko videí správnych postupov a naštudovali ich,“ hovorí Ján Sládek, majster odborného výcviku víťaznej školy. Finále sa zúčastnilo 8 stredných odborných škôl z celého Slovenska: SOŠ stavebná v Nitre, SOŠ služieb v Leviciach, SOŠ stavebná v Žiline, SOŠ v Považskej Bystrici, SOŠ v Senici, Spojená škola v Banskej Bystrici, SOŠ technická v Košiciach a SOŠ technická v Prešove.

pic
Foto: Mapei

Na správne postupy aplikácie výrobkov dohliadala porota


Finále projektu Mapei Mladým malo štyri časti, počas ktorých organizátor preveril praktické zručnosti žiakov získané na školeniach v prvej fáze súťaže. Úlohou súťažných tímov zložených zo 4 najzručnejších študentov z každej zúčastnenej školy si zmeralo sily v lepení mozaiky dvojzložkovým lepidlom ELASTORAPID, v lepení keramického obkladu lepidlom ULTRALITE, v škárovaní keramického obkladu cementovou škárovačkou ULTRACOLOR PLUS a v škárovaní mozaiky epoxidovou škárovačkou KERAPOXY CQ. Odborná porota hodnotila prípravu materiálu, samotný postup i výsledok jednotlivých pracovných zadaní. Víťazom sa stala škola s najvyšším počtom získaných bodov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]