Autor textu: Vladimír Bačišin
11.12.2019

Abeceda ekonomiky – nadnárodné firmy 

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 11.12.2019 (Skolske.sk)

Nadnárodná spoločnosť, alebo nadnárodná firma,  je taká spoločnosť, ktorá vlastní výrobné jednotky v niekoľkých krajinách. Niektorí ekonómovia hovoria o tom, že je to firma, ktorej podnikanie má významný medzinárodný prvok. Ďalší sa prikláňajú k názoru, že je 25 – 30 % z celkového majetku sa nachádza v dvoch a viacerých krajinách.

Nadnárodné korporácie sú zdrojom priamych zahraničných investícií v cieľových krajinách, operujú na území viacerých krajín, kde produkujú výrobky alebo služby. To je ich rozdiel od obchodných firiem, ktoré do cieľovej krajiny dovážajú výrobky, alebo služby pochádzajúce z inej krajiny. 

Rad Templárov bol prvou nadnárodnou finančnou firmou. Bol to stredoveký mníšsky rytiersky rád, ktorého oficiálny názov znel Pauperes commitiones Christi templique Salomonis - Chudobní ochrancovia Kristovi a chrámu Šalamúnovho. Založil ho v roku 1119 francúzsky rytier Hugo de Payens. Od roku 1135 rád poskytoval finančné služby. V XII. a XIII. storočí rád natoľko zbohatol, že si mohol dovoliť stavať pevnosti a vlastniť veľké pozemky.

Prvou nadnárodnou firmou bola britská Východoindická  spoločnosť založená v roku 1600. O dva roky neskôr vznikla holandská Východoindická spoločnosť. Bola to prvá akciová spoločnosť a najväčšou z novovznikajúcich medzinárodných firiem. Mala takmer také isté práva ako štát. Mohla viesť vojny, zúčastňovať sa na politických sporoch, raziť vlastné mince a mohla vytvárať vlastné kolónie.
Vráťme sa do prítomnosti. Vo všeobecnosti na nadnárodné spoločnosti pripadá asi 50% svetovej priemyselnej výroby. Nadnárodné firmy sa podieľajú na viac ako 70% svetového obchodu a 40% tohto obchodu sa uskutočňuje v rámci nadnárodných spoločností. To znamená, že neobchodujú za trhové ceny, ale za takzvané transferové ceny, ktoré sa netvoria pod trhovým tlakom, ale v rámci dlhodobej politiky materskej spoločnosti.
​​​​​​​
Nadnárdoné firmy majú veľmi veľké rozpočty, ktoré presahujú rozpočty niektorých krajín. Z celkového počtu 100 najväčších ekonomík sveta je 52 nadnárodných spoločností, ostatné štáty. Majú veľký vplyv na regióny, pretože majú rozsiahle finančné zdroje, vzťahy s verejnosťou a politickú loby.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]