Autor textu: Vladimír Bačišin
14.12.2019

Abeceda ekonomiky - John Bates Clarke

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: www.wikipedia.com

Bratislava 14.12.2019 (Skolske.sk)

John Bates Clark (1847 1938) je americký ekonóm, zakladateľ americkej školy marginalizmu , autor teórie marginálnej produktivity, prezident Americkej ekonomickej asociácie v rokoch 1894 – 1895.
J. B. Clark je autorom mnohých diel. Navrhol nový prístup k štúdiu politickej ekonómie s cieľom priblížiť sa presným vedám. Analogicky s teoretickou mechanikou J. B. Clark rozdelil ekonomickú teóriu na dve časti - statiku a dynamiku. Počiatočnú hodnotu pripisoval analýze statiky, teda ekonomickej situácie, keď je spoločnosť v pokoji, „v rovnováhe“. Clark sa držal teórie marginálnej užitočnosti, ktorú upravil. „Clarkov zákon“ spočíva v tom, že užitočnosť výrobku sa rozkladá na jeho základné zložky, na „zväzky úžitkov, pri ktorých sa hodnota tovaru určuje súčtom okrajových úžitkových vlastností všetkých jeho vlastností.

Významne prispel k „marginálnej revolúcii“ a doplnil koncept marginálneho úžitku spotrebného tovaru teóriou marginálnej produktivity práce a kapitálu. J. B. Clark sa snažil dokázať, že v procese výroby dochádza k poklesu produktivity práce a kapitálu. Porovnál to so zákonom o znižovaní úrodnosti pôdy. Zvýšenie každého z faktorov výroby pri konštantnej veľkosti zvyšných faktorov má za následok zníženie rastu výroby. Takže pri konštantnom množstve kapitálu vytvorí každý ďalší pracovník menšiu produkciu. V tomto prípade sú mzdy rovnaké ako „produkt práce“, ktorý „marginálny pracovník“ vyprodukoval. Rozdiel medzi „celým produktom priemyslu“ a „produktom práce“ považoval J. B. Clark za „produkt kapitálu“, ktorý kapitalista oprávnene zdedil. V dôsledku toho príjem pracovníkov a podnikateľov podľa jeho názoru zodpovedá skutočnému prínosu práce a kapitálu ku konečnému výrobnému produktu, čo vedie k sociálnej spravodlivosti a harmónii triednych záujmov „kapitalistov“ a zamestnancov.

Syn J. B. Clarka J. M. Clark a John Henry tvrdia, že svoju teóriu vytvoril ako reakciu na Karla Marxa. Ten tvrdil, že robotníci sú vykorisťovaní, pretože zamestnávateľ si ponecháva časť nadhodnoty. Mnohé pasáže prác J. Clarka túto pozíciu podporujú.
​​​​​​​
Jednou z dominantných tém celého Clarkovho myslenia, je dôležitosť konkurencie medzi firmami. Konkurencia je podľa neho nutná, aby sa zabezpečilo, že každý dostane zaplatené podľa toho, čím k výrobe prispel.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]