Autor textu: TASR
15.12.2019

Súkromné školy v Bratislavskom kraji nedostali povinný normatív na žiaka

Aktuálnu situáciu považuje ASŠŠZS za diskriminačnú.

Foto: text

Bratislava 15.12.2019 (Skolske.sk)

 Súkromné školy v Bratislavskom kraji zatiaľ nedostali povinný normatív na žiaka, ktorý dostávajú všetky školy na Slovensku pravidelne každý mesiac. Ako uviedla pre TASR viceprezidentka Asociácie pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska (ASŠŠZS) Mária Smreková, financie zatiaľ nedostalo 110 školských zariadení. Aktuálnu situáciu považuje za diskriminačnú.

      "Informovali sme sa na Okresnom úrade v Bratislave. Nevedeli nám povedať, kde nastal problém, ale riešenie je podľa ich slov v nedohľadne," povedala Smreková. Každá škola má schválenú ročnú dotáciu, ktorá jej je vyplácaná postupne v rovnakých mesačných dávkach vždy v prvé pracovné dni mesiaca. Peniaze posiela Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rezortu vnútra, odtiaľ idú na okresné úrady, ktoré ich posielajú zriaďovateľom škôl. Ide o proces, ktorý funguje roky.

      "Peniaze nám zatiaľ neprišli a ani nemáme ďalšie informácie. Napriek tomu, že sme sa dožadovali nejakého vysvetlenia, nevieme, kedy peniaze dostaneme," potvrdil pre TASR zriaďovateľ Súkromnej základnej školy Felix v Bratislave Peter Halák. Povinný normatív na žiaka meškal v decembri aj cirkevným školám, tie financie podľa Smrekovej dostali počas tohto týždňa. Potvrdila, že za posledných 20 rokov sa s takýmto problémom nestretla a financie prišli školám vždy načas.

      Halák poznamenal, že financie sú určené na decembrové mzdy a prevádzkové náklady. "Tým, že tieto peniaze neprišli a my sme s nimi počítali, tak sme si museli peniaze požičať inde, respektíve veci financovať z iných zdrojov," povedal Halák. Smreková poukázala aj na to, že pridelené normatívy je potrebné minúť do konca mesiaca. Zároveň pripomenula, že školy majú od 20. decembra prázdniny a ich zamestnanci čerpajú dovolenky.

      Ministerstvo školstva podľa zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení určuje objemy finančných prostriedkov pre školy financované z kapitoly ministerstva vnútra. "Napĺňa však len objemy finančných prostriedkov pre školy a školské zariadenia financované z kapitoly ministerstva vnútra, materské školy sú financované z daní z príjmov fyzickej osoby (podielové dane)," uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Rezort školstva poukázal na to, že od 1. januára 2013 sa školám financovaným z kapitoly rezortu vnútra poskytujú finančné prostriedky prostredníctvom okresných úradov v sídle kraja. "Bližšími informáciami o termínoch poskytovania finančných prostriedkov ministerstvo školstva nedisponuje," uzavrel rezort školstva.

      TASR oslovila aj Ministerstvo vnútra SR a odbor školstva Okresného úradu v Bratislave, tí zatiaľ nereagovali.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]