Autor textu: TASR
20.12.2019

Na výzvu na rozšírenie kapacít škôlok je vyčlenených päť miliónov eur

Výzva bude realizovaná v rámci operačného programu Ľudské zdroje.

Foto:

Bratislava 20.12.2019 (Skolske.sk)

Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlási v najbližších dňoch výzvu na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Vyčlenených je päť miliónov eur. Oproti minulým výzvam rezort rozšíril okruh možných žiadateľov. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

      Cieľom výzvy je pomôcť rodičom, ktorí majú problém s umiestnením svojich detí do škôlky pre obmedzené kapacity alebo z dôvodu chýbajúcej materskej školy. Zároveň má vytvoriť podmienky na lepší prístup detí zo všetkých skupín obyvateľstva k predškolskému vzdelávaniu.

    

„K dnešnému dňu podporujeme vyše 100 materských škôl, ktoré poskytnú deťom kvalitné vzdelávanie a starostlivosť v ranom detstve, a teší nás pretrvávajúci záujem o výzvu na materské školy. Zvýšenie zaškolenosti a kvality predprimárneho vzdelávania prispeje k lepšiemu zvládnutiu povinnej školskej dochádzky detí.

Uviedla generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková.

      O podporu sa môžu po novom uchádzať aj subjekty z neziskového sektora, ako sú neziskové organizácie poskytujúce všeobecné služby, cirkevné a náboženské spoločnosti. Zapojiť sa môžu tiež subjekty štátneho sektora, teda organizácie štátnej správy, štátne a rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie. Podmienkou je, aby subjekty realizovali projekty na území obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít uvedených v Atlase rómskych komunít na území SR, okrem Bratislavského kraja.

      Výzva podporí výstavbu a rekonštrukciu materských škôl s dôrazom na rozšírenie kapacít minimálne o 20 percent. Prijímateľ bude môcť zrekonštruovať aj iný objekt ako budovu škôlky, ak v ňom bude následne materská škola zriadená alebo presunutá už existujúca materská škola. Súčasťou oprávnených výdavkov je interiérové a exteriérové vybavenie.

      Výzva bude realizovaná v rámci operačného programu Ľudské zdroje a spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
​​​​​​​
      Doterajšie výzvy mali niekoľko hodnotiacich kôl, v rámci ktorých bolo doručených vyše 200 žiadostí o nenávratný finančný príspevok. V rámci zmluvne zabezpečených projektov je podporených 7502 miest pre deti z materských škôl.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]