Autor textu: TASR/Školské.sk
17.12.2019

Úsmev ako dar pomáha mladým dospelým z detských domovov pripraviť sa na život

Každoročne opúšťa detské domovy približne 500 mladých ľudí.

Foto: Na konferencii sa o svoje skúsenosti podelili aj mladí domováci

Bratislava 17.12.2019 (TASR)

Každoročne opúšťa detské domovy približne 500 mladých dospelých, ktorí potrebujú pomoc a poradenstvo. Upozornila na to Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Ide najmä o hľadanie práce, ubytovania, poskytnutie sociálneho poradenstva či pracovnej asistencie.

      Aj z tohto dôvodu Úsmev ako dar spolu s Ústredím práce sociálnych vecí a rodiny a ďalšími organizáciami zorganizovali konferenciu Príprava mladých dospelých na samostatný život.

      Konferencia sa konala začiatkom decembra v Nimnici a bola vyvrcholením celoročného projektu vzdelávania mladých dospelých. "Hlavným cieľom konferencie bolo vytvorenie platformy na panelovú diskusiu, kde prebehla výmena skúseností medzi súčasnými 'domovákmi', bývalými 'domovákmi' a sociálnymi pracovníkmi, ktorí sa venujú tejto cieľovej skupine. Odborní pracovníci pracujúci v centrách pre deti a rodiny (CDR) dostali spätnú väzbu od samotných 'domovákov', ale aj od sociálnych pracovníkov z útulkov, ako vylepšiť plán prípravy na samostatnosť mladých dospelých," uviedol predseda Úsmevu ako dar Jozef Mikloško.

      V detských domovoch vyrastá podľa Mikloška okolo 4700 detí, ktorých priemerný vek je deväť rokov. Vlani bolo okolo 1300 detí vyňatých z vlastnej rodiny, pričom dosahovali vek šesť rokov. Podľa Mikloška narastá počet rodičov, ktorí neprotestujú pri vynímaní detí z rodín.

Podľa našich výskumov sa 35 percent rodičov nechcelo o deti postarať, 14 percent sa nemohlo o deti postarať a až 51 percent sa o svoje deti nevedelo postarať. Znepokojuje nás aj fakt, že narastá rezignácia rodičov, pri vynímaní detí z rodín protestuje len 22 percent rodičov. Napriek všetkému by sa viac ako 56 percent detí mohlo vrátiť do svojich vlastných rodín, ak by s ich rodinami niekto systematicky pracoval.

      Úsmev ako dar vykonáva terénnu sociálnu prácu, posilňuje systémovú svojpomoc širokých rodín, pripravuje a sprevádza náhradných rodičov, buduje centrá pre obnovu rodiny a zariadenia núdzového bývania či domy na polceste pre mladých bez rodinného zázemia.

pic
Foto:Úsmev ako dar upozornil na problémy, s ktorými sa stretávajú mladí dospelí po odchode z detského domova

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]