Autor textu: Jana Ikrényiová
24.12.2019

Ako vyzerali Vianoce v minulom storočí?

Tiež boli pre deti nezabudnuteľné, krásne a voňavé.

Foto: Archív tasr

Bratislava 24.12.2019 (Skolske.sk)

Pozrite si fotografie z archívu TASR a preneste sa časom do minulosti, kedy namiesto Ježiška chodil Dedo Mráz. V roku 1959 dorazil aj do metropoly východného Slovenska. Tam však ulicami prechádzal na makete údajne sovietskej kozmickej rakety, alebo to bola iná raketa?. Nuž bolo treba ísť dobou. 

Decembrové dlhé rady pred predajňami ovocia a zeleniny signalizovali, že prišiel nevšedný a nedostatkový tovar. Na vianočnom stole by nemali chýbať banány a citrusové ovocie. Bude dosť pre každého?
​​​​​​​
A aké by to boli Vianoce bez sladkostí?  Usilovné ruky pracovníčok bratislavského Stollwercku pripravovali na vianočný trh kolekcie salóniek a čokoládových výrobkov. 



Dedo Mráz zavítal aj do 18. materskej školy na Belehradskej ulici. Pekne vyobliekané deti dychtivo očakávali vzácnu návštevu. S deťmi  a sestrami boli na posedení s dedom Mrázom prítomní zástupcovia patronátneho závodu - Západoslovenského obchodu  s ovocím a zeleninou a Povereníctva školstva. Na archívnej snímke deti, ktoré sa pochválili dedovi Mrazovi nacvičenými spevmi a tancami a dedo Mráz poukazoval deťom mnoho krásnych hračiek, ktoré daroval škôlke. FOTO TASR - Viliam Přibyl , 22. decembra 1955v Bratislave

pic
Foto: Archív TASR

Rok 1951 -  Lepší zajtrajšok, mier našim deťom je najkrajším vianočným darom. Preto sa spojujú všetci ľudia dobrej vôle na celom svete v mohutný tábor mieru, aby zaistili všetkým nielen pokojné Vianoce, ale aby každý ďalší deň bol krajším, aby veselosť a radosť z očí našich detí nikdy nevymizli.

pic
Foto: Archív TASR

Na archívnej snímke z 28. novembra 1976 v Bratislave vianočné ozdoby. Státisíce fúkaných ozdôb na vianočné stromčeky expedujú zo Slovenských závodov technického skla v Bratislave. Vyrábajú ich vyše sto druhov a pre dobrú kvalitu ich exportujú do mnohých krajín. Najväčšími odberateľmi sú Belgicko, Francúzsko, USA, Anglicko a ďalšie štáty. Na snímke pripravovaná tohtoročná kolekcia. FOTO TASR - Vlastimír Andor 

pic
Foto: Archív TASR

Na archívnej snímke z 28. novembra 1955 v Bratislave vianočné kolekcie. Usilovné ruky pracovníčok bratislavského Stollwercku pripravujú na vianočný trh kolekcie salóniek a čokoládových výrobkov. V baliarňach po celý deň neutícha ruch. V závode vyrobili na tohtoročný vianočný trh dva druhy salóniek, päť druhov arabeskových kolekcií, tri druhy krémových figúriek a dva druhy čokoládovej plastiky. Pohľad na bohatý a pestrý výber čokoládových a nečokoládových výrobkov bratislavského Stollwercku, ktorými obohatia náš vianočný trh. Na snímke balička Milka Kuchárová zostavuje a balí kolekcie čokoládových plastík. FOTO TASR - Jozef Teslík

pic
Foto: Archív TASR

Na archívnej snímke z 28. novembra 1955 v Bratislave vianočné kolekcie. Usilovné ruky pracovníčok bratislavského Stollwercku pripravujú na vianočný trh kolekcie salóniek a čokoládových výrobkov. V baliarňach po celý deň neutícha ruch. V závode vyrobili na tohtoročný vianočný trh dva druhy salóniek, päť druhov arabeskových kolekcií, tri druhy krémových figúriek a dva druhy čokoládovej plastiky. Pohľad na bohatý a pestrý výber čokoládových a nečokoládových výrobkov bratislavského Stollwercku, ktorými obohatia náš vianočný trh. FOTO TASR - Jozef Teslík

pic
Foto:  Archív TASR

Vianoce sú sviatky, z ktorých majú radosť najmä tí najmenší. Tešili sa im aj deti v materských školách. Každé dieťa dostalo balíček. Ďalšie darčeky pa tria všetkým. Sú to hlavne hračky , s ktorými sa žiaci týchto materských škôl budú stretávať aj v budúcom roku. Nebolo tomu ináč ani na IX.materskej škole v Banskej Bystrici, kde si deti spolu so svojimi učiteľmi pripravili spoločný program. Vyvrcholením bolo odovzdanie darčekov.



Vianoce v roku 1970


pic
Foto: Archív TASR

V stredu 31. decembra 1953 pricestoval do Bratislavy Dedo Mráz. Deti, pionieri, zväzáci i dospelí radostne ho privítali na bratislavskej hlavnej stanici, kam dorazil vlakom a potom ho rozvážali po bratislavských uliciach na vyzdobenom konskom záprahu. Foto: Archív TASR, autor J.Teslík, 31.decembra 1953.

pic
Foto: Archív TASR

V nedeľu 20.decembra predpoludním prvým snehom odiata metropola východného Slovenska – Košice privítala ako každoročne - deda Mráza. Námestie osloboditeľov sa zaplnilo tisícami detí. Pionieri XIV. osemročnej strednej školy v Košiciach a tisíce ďalších detí netrpezlivo očakávajú príchod štedrého deda Mráza. Foto: Archív TASR, autor F. Schingler, 20.decembra 1959.

pic
Foto: Archív TASR

Po 17-dňovom putovaní Sovietskym zväzom a našou Republikou zavítal v posledný deň roku 1951 Dedo Mráz aj do Bratislavy. V Pionierskom paláci navštívil najlepších a najvzornejších žiakov a pionierov nášho hlavného mesta. Radostne žiarily oči všetkých pionierov pri pohľade na Deda Mráza, ktorý priniesol do našej vlasti vrúcne pozdravy od sovietskych pionierov a všetkých.

pic
Foto: Pracovníčky dozrievacieho skladu banánov v Zohore Štefánia Mikušová a Emília Zajíčková pri vážení a balení dozretých banánov

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]