Autor textu: Školské.sk
19.12.2019

Online testovaním si môžu svoje kompetencie overiť pedagógovia i študenti

V čítaní s porozumením, matematike a pri riešení technických problémov s využitím IKT.

Foto: NÚCEM

Bratislava 19.12.2019 (Skolske.sk)


Aktuálnu úroveň všeobecných zručností a schopností v čítaní s porozumením, matematike a pri riešení technických problémov s využitím IKT umožní zistiť zúčastneným ďalšia etapa online testovania.

Slovenskí stredoškolskí pedagógovia a odborní zamestnanci v školstve, vysokoškolskí pedagógovia spoločne so študentmi učiteľských odborov bakalárskeho i magisterského štúdia vysokých škôl majú možnosť overiť si svoje kompetencie a prispieť tak k zlepšeniu kvality a efektívnosti svojho ďalšieho vzdelávania a profesijného rozvoja. Prihlasovanie je možné do konca decembra 2019 cez elektronický registračný formulár, ktorý je k dispozícii na stránke NÚCEM. Testovanie sa uskutoční od 3. do 17. februára 2020 v elektronickej forme prostredníctvom internetu.  Informoval o tom Filip Galleé z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Účasťou vo výskume“, podľa jeho slov, „pomôžu pedagógovia i študenti získať dáta, na základe ktorých pripraví NÚCEM odporúčania pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR a poskytovateľov celoživotného vzdelávania. Očakávame, že do aktuálnej etapy testovania sa zapojí 400 študentov učiteľských odborov bakalárskeho i magisterského štúdia vysokých škôl, okolo 300 vysokoškolských pedagógov a študentov doktorandského štúdia, 140 majstrov odbornej výchovy zo stredných škôl a cca 130 učiteľov všeobecnovzdelávacích predmetov z gymnázií a stredných odborných škôl.

​​​​
Testovanie umožní zúčastneným zistiť aktuálnu úroveň ich všeobecných zručností a schopností v čítaní s porozumením, matematike a pri riešení technických problémov s využitím IKT. Svoje výsledky tiež budú môcť porovnať s výsledkami bežnej slovenskej a zahraničnej populácie (priemer OECD). „Všetky poskytnuté odpovede sú anonymné a získané dáta budú slúžiť výlučne na spracovanie na výskumné účely,“ zdôraznil Galleé s tým, že nebudú použité napríklad na kontrolu zapojených pedagogických zamestnancov.

„Cieľom aktuálnej etapy testovania je získať objektívnu spätnú väzbu o úrovni kompetencií pedagogických zamestnancov a ostatných pedagogických a odborných zamestnancov (výchovní poradcovia, psychológovia, majstri odborného výcviku, asistenti...) vo veku do 65 rokov pôsobiacich v stredných školách a na vysokých školách, rovnako aj študentov bakalárskeho a magisterského štúdia učiteľských odborov na Slovensku.“ ozrejmil Galleé.
​​​​​​​
Tento výskum pripravuje NÚCEM v spolupráci s medzinárodným centrom štúdie OECD PIAAC a je realizovaný ako súčasť národného projektu Medzinárodné hodnotenie kľúčových kompetencií dospelých (PIAAC) vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]