Autor textu: TASR
19.12.2019

Študentskou osobnosťou roka je Erika Chocholová 

Venuje sa štúdiu glykánov.

Foto: SAV

Bratislava 19.12.2019 (TASR)

Študentskou osobnosťou roka 2018/2019 je Erika Chocholová z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave. Vyhrala národnú súťaž mladých talentovaných ľudí. Vo svojom výskume sa venuje štúdiu glykánov a možnostiam ich rozpoznávania. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

      Mladá vedkyňa priblížila, že sa spolu so svojím vedeckým tímom zaoberá zariadeniami, ktoré by mohli diagnostikovať rakovinu v skorých štádiách, a to neinvazívnym spôsobom.

      "Mojím najväčším úspechom je podľa mňa to, že som sa dostala do tohto výskumného tímu. Umožnili mi pracovať so špičkovými prístrojmi, materiálmi, ku ktorým by som sa inak nedostala. Najväčšou mojou túžbou je pomôcť ľuďom, ktorí majú nejaký typ rakoviny," povedala Chocholová.

      Študentka pracuje v tíme doktora Jána Tkáča, ktorý je jediným držiteľom ERC grantu na Slovensku. "Vedecký tím sa snaží vyvinúť diagnostické zariadenie, ktoré by bolo schopné rozpoznať určité formy glykánov a na základe toho rozlíšiť, či ide o rakovinovú formu proteínu," vysvetlila Hucáková.

      Predseda SAV Pavol Šajgalík hovorí, že mladí vedci sa rozhodli ísť cestou, ktorá nie je ľahká. "Je to cesta poznania, ktorá potrebuje veľkú húževnatosť, talent a množstvo neúspechov, kým sa dostaví konečný úspech," povedal Šajgalík a pripomenul tiež, že na túto cestu sa treba vydať v čase, keď veľká časť mladých ľudí odchádza zo Slovenska do zahraničia.

      Vysoké školy a vedecké inštitúcie prihlásili do súťaže 86 mladých ľudí.
​​​​​​​
      Podujatie sa organizovalo pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, pod odbornou garanciou Slovenskej rektorskej konferencie a  SAV. Pripravila ho nezisková organizácia Junior Chamber International - Slovakia (JCI).

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]