Autor textu: Vladimír Bačišin
21.12.2019

Abeceda ekonomiky - digitalizácia vecí a peňazí

TASR prináša základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 21.12.2019 (Skolske.sk)

Štvrtá priemyselná revolúcia prináša veľké smery vývoja, ktoré a prinášajú a aj prinesú mosty medzi fyzickou a virtuálnou realitou. Hlavým prvkom je internet vecí, alebo internet všetkých vecí. Najjednoduchšie sa dá o internete vecí povedať, že je to vzájomné pôsobenie medzi reálnymi vecami a ľuďmi pomocou informačných systémov. Týmto smerom je internet vecí.
Internet vecí je v informatike označenie pre prepojenie zariadení, objektov a ľudí s internetom. Pri tomto type zariadení sa často využíva pripojenie Wi-Fi a/alebo Bluetooth. Prepojené zariadenie by malo byť najmä bezdrôtové a malo by priniesť nové možnosti vzájomnej interakcie nielen medzi jednotlivými systémami a tiež priniesť nové možnosti ich ovládania, sledovania a zabezpečenie pokročilých služieb.
 
Čo umožňuje rozvíjať internet vecí ? Je založený to rôznych snímačoch pohybu fyzických vecí, ktoré prenášajú signály do informačných systémov. Snímače sa dajú umiestniť v domácnostiach, odevoch, zariadeniach domácností, priemyselných strojoch. Podľa odhadov niektorých prognostikov ich množstvo môže stúpnuť od niekoľkých miliárd do niekoľkých biliónov. To môže zmeniť dodávateľské reťazce v ekonomike. Privedie to šetreniu surovín, ale aj času. Už dnes existujú snímače na obaloch rôznych výrobkov. Napríklad ako si niekto objedná cez internet hrnce do kuchyne, vidí ako postupne v úvodzovkách povedané cestujú k nemu od výrobcu. Aj výrobca vidí ako sa hrnce premiestňujú k tomu, kto za nich zaplatil.
 
Pre firmy, ktoré sa zaoberajú dlhými reťazcami dodávok to znamená zjednodušenie ich práce. V najbližšom období sa bude možné systémy využiť aj pre kontrolu pohybu ľudí. Digitálna revolúcia vytvára nové spôsoby vzájomného pôsobenia medzi ľuďmi a inštitúciami.
 
Ako funguje technológia block chain v oblasti digitálneho zabezpečenia ekonomických vzťahov? Táto technológia predpokladá, že neexistuje centrum, ktoré riadi vzájomné finančné vzťahy. Riadia ich len tí, ktorí sa podieľajú na technológii. Tento digitálny mechanizmus nepredpokladá niečo také ako je banka, alebo centrálny mechanizmus. Výsledkom tejto technológie je najznámejšia kryptomena bitcoin.  Najnovšie digitálne technológie znamenajú presné pohyby tovarov, ale aj decentralizáciu obchodných a peňažných vzťahov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]