Autor textu: Daniel Ivančák
23.12.2019

5 (ne)tradičných vianočných filmov

Filmová nádielka pod vianočným stromčekom

Zdroj: Pinterest

Bratislava 20.12.2019 (Skolske.sk) Obdobie vianočných sviatkov je časom, keď každý aspoň nachvíľu spomalí a zabudne na zhon bežných dní. Niekto využije voľno na lyžovanie, iný radšej v teple domova zoberie do ruky knihu. Je však mnoho takých, ktorí si radi sadnú na gauč a pozrú si vianočne ladený film. Ak k nim patríte aj vy, týchto 5 tipov vám možno pomôže vybrať si, pri čom strávite sviatočný večer.

Pre milovníkov komédie je zaručenou voľbou nestarnúca česká dnes už klasika Pelíšky. Film režiséra Jana Hřebejka z roku 1999 sleduje osudy viacerých rodín počas Vianoc pred obdobím Pražskej jari a následnej okupácie vojskami varšavskej zmluvy. Akési zosobnenie metafory posledných „slobodných“ Vianoc film skvelo reflektuje vtipom, ako aj zobrazením vzťahov medzi mladou generáciou detí a ich rodičmi. Snímok tento rok oslávil už svoje 20. výročie a patrí k neodmysliteľnej súčasti vianočnej televíznej ponuky. Mnohé scény a hlášky z neho zľudoveli, čím získal kultový status na poli českej kinematografie.

pic
Foto: Pelíšky

Tí, ktorí majú radšej akčnejší žáner, určite nepohrdnú ďalšou nestarnúcou klasikou. Tou je prvý diel Smrtonosnej pasce. Hoci sa medzi filmovými divákmi stále vedú debaty o tom, či sa jedná o vianočný film alebo nie, každému, kto si ho pustí, medzi explóziami určite neunikne atmosféra najkrajších sviatkov v roku. Dej sleduje policajta Johna McClanea (Bruce Willis), ktorý sa na vlastnú päsť musí vysporiadať s partiou ozbrojených teroristov. Hoci dnes môže už podobný námet pripadať ako klišé, v čase svojho vydania bol film nominovaný na 4 Oscary a dnes sa právom radí medzi klasiky žánru. Okrem iného medzi filmové hviezdy posunul Brucea Willisa, s ktorým vo filme účinkuje aj dnes už nebohý Alan Rickman, ktorého o pár rokov neskôr preslávila najmä séria o Harrym Potterovi.

pic
Foto: Smrtonosná pasca

Vianočná koleda, príbeh, ktorý Charles Dickens napísal ešte v roku 1843, bol od vzniku kinematografie v rôznych podobách sfilmovaný mnohokrát. Medzi tie relatívne nové kúsky možno zaradiť aj počítačovo animovanú podobu tohto klasického diela z roku 2009. Hlavnej postave, nevrlému a Vianoce nenávidiacemu Ebenezerovi Scroogovi, prepožičal hlas Jim Carrey. V čom je však táto verzia príbehu o skutočnom zmysle Vianoc zaujímavá, je spomínaná animácia. Tá divácke oko zaujme nielen spracovaním postáv, ale najmä prostredím viktoriánskeho Londýna, do ktorého je dej zasadený. Vianočnou atmosférou zapôsobí oveľa viac, ako ktorýkoľvek iný animovaný film.

pic
Foto: Vianočná koleda

Tých, čo sa radi boja aj pri vianočných filmoch, poteší Krampus. Film z roku 2015 začína ako väčšina vianočných snímkov veľkým stretnutím rodiny, ktoré sa však onedlho zmení z idylického na doslova hororové. Namiesto Santa Clausa prichádza tejto rodine „nadeliť“ Krampus, mýtický čert s obrovskými kopytami. Hoci film nie je vyložene čistým hororom, ale prekrýva sa aj s prvkami komédie, diváka svojou atmosférou dokáže neraz vystrašiť. Kto teda chce, aby jeho Vianoce neboli pokojné, mal by siahnuť po Krampusovi. Minimálne na niekoľko desiatok minút mu zaručene zdvihne srdcový tep.

pic
Foto: Krampus

Hoci posledný tip je epizódou seriálu, dĺžkou dosahuje úroveň filmu. White Christmas, posledná epizóda druhej série seriálu Black Mirror, vo vás po pozretí možno vyvolá množstvo otázok spojených so zdesením, ale to je len dobre. Ak budete totiž bez pohnutia sledovať záverečné titulky a spätne si v hlave prehrávať, čo ste vlastne v tomto psychologickom sci-fi thrilleri videli, vtedy na vás dokonale zafungoval. White Christmas sa síce vymyká bežným rámcom vianočného žánru, ale nezaradiť ho na tento zoznam by bola škoda. Má myšlienku, pútavé spracovanie a dejový zvrat. Trojitá filmová kombinácia, ktorá je darčekom nielen na Vianoce. Tak teda šťastné, veselé a filmové.

pic
Foto: White Christmas

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]