Autor textu: Mária Škultétyová
22.12.2019

Vianoce v modranskom sirotinci 

Časopis Stráž na Sione, č. 2 v roku 1914 napísal:

Foto: Archív Márie Škultétyovej

Bánovce nad Bebravou 22.12.2019 (Skolske.sk)

Slávnosť vianočného stromku sme mali dňa 23. decembra o 5. hodine. Škoda, že obecenstvo muselo byť zo slávnosti úplne vylúčené, keď sme museli byť pre šarlach opatrní, bo by iste každého bola povzbudila táto povznášajúca udalosť.

Dietky sa najprv zhromaždili okolo vianočného stromku a zaspievali pieseň: Povězte pastýřové! Potom zahrali dva príhodné detské divadelné kusy, rečnili a vinšovali. Na to správca sirotinca Zoch povedal krátku reč prízvukujúc, že ďakovať máme Kristovi za jeho narodenie – a tento náš sirotinec a to, že siroty v ňom opatrujeme, je nič iné ako vďaka naproti Kristovi. Ale zase aj dietky mu musia byť povďačné, majú ďakovať za dobrodenie, ktorého sa im pri sirotinci dostáva, a ďakovať budú tak, keď milujú a nasledovať budú malého Ježiška.

​​​​​​​Vianoce boli v daroch prehojné. Klbás a slaniny a iných vecí máme toľko, ako málo ktorý gazda. Pravda málo takých gazdov, čo by mali 40 hladných hrdiel chovať.

Vianoce v detskom domove
 

Simonka mi nedávno napísala:

Pani učiteľka,  kde by som bola ja bez Vás? V tom najťažšom období,  keď sa  človek myšlienkovo vyvíja, v puberte, ste Vy stáli pri mne. Rozprávali sa so mnou a pomáhali formovať moju osobnosť.  A neskromne musím povedať, že je zo mňa dobrý človek. Mám pevné zásady, som spravodlivá, dobrosrdečná a cieľavedomá.  Tento rok som priateľovi povedala, že nechcem od neho darček k Vianociam.  Ale že za tie peniaze na môj darček (čo nebýva málo),  a nakoniec aj za jeho darček kúpime darčeky pre deti v detských domovoch. My máme všetko. Ony nemajú ani posteľnú bielizeň, ani rodičov.
 
Našla som stránku, kde sú želania týchto detí z rôznych domovov z Česka a Slovenska,  a čudovali by ste sa, koľko detí si praje posteľnú bielizeň k Vianociam. Nie barbinu alebo autíčko na ovládanie. Ale obliečky  a rifle. Srdce mi praská.“
 
Ďakujem, Simonka! Ďakujem za  seba i za sirôtky.
 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]