Autor textu: Vladimír Bačišin
23.12.2019

Abeceda  ekonomiky - hospodárska súťaž

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.wikipedia.com

Bratislava 23.12.2019 (Skolske.sk)

Hospodárska súťaž je súperenie najmenej dvoch, ale aj viacerých podnikov o zákazníka, o kupujúceho. Je to jeden z princípov trhovej ekonomiky. Hospodárska súťaž umožňuje súťažiteľom slobodne rozvíjať svoju súťažnú činnosť v záujme dosiahnutia hospodárskeho prospechu. Zároveň vytvára podmienky združovať sa na výkon tejto činnosti.
 
Čo so by sa mali pridŕžať podniky súťažiace o priazeň zákazníkov? V hospodárskej súťaži sa dodržiavajú pravidlá. Existujú záväzné pravidlá, ktoré musí každý dodržiavať. Existuje jedno základné pravidiel. Za každý tovar, ktorý si kúpite musíte dostať pokladničný blok, alebo iný účtový blok. Tie doklady musia vydávať všetky podniky. Tí, ktorí ich neposkytujú predávajú tovary tak, že porušujú zákony. Znamená to, že pri súťaži by nemal nikto zneužívať podmienky v rozpore s právom. Občan, ktorý dostane tovar bez dokladu sa má právo sťažovať na obchodnú inšpekciu.
 
Niektorí ľudia sa nechávajú zlákať tým, že kúpia tovary bez potvrdenia, lebo sú lacnejšie. Niektoré tovary a služby, ktoré dostáva občan bez účtovného dokladu v sebe nesú jedno veľké riziko.  Nie sú s nimi spojené nároky na záruky a záručnú opravu. Človek však môže kúpiť tovar s účtovným dokladom a predsa je nespokojný.
 
Kde sa môžu sťažovať ľudia, alebo podniky? O nápravu môže žiadať priamo vedúceho predajne. Ak mu to nepomôže, tak na radu prichádza Slovenská obchodná inšpekcia. Je to štátny orgán, ktorý dohliada na kontrolu vnútorného trhu. Je pôsobenie upravuje špeciálny zákon a ďalších 350 prepisov. Obchodná inšpekcia kontroluje kvalitu výrobkov, ich ceny, skladovanie a prepravu tovarov, o mnoho iných vecí súvisiacich s vnútorným trhom. Hospodárska súťaž je súperenie podnikov., kde tak ako v športe, pre všetkých platia rovnaké pravidlá.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]