Autor textu: TASR
27.12.2019

Archeológovia skúmali civilizácie na Níle 

AJ nestoriánske mesto v Kuvajte..

Foto: Na snímke riaditeľ Archeologického ústavu SAV so sídlom v Nitre Matej Ruttkay. 

Bratislava 27.12.2019 (TASR)

 Slovenskí archeológovia majú za sebou úspešnú výskumnú sezónu. V Kuvajte na ostrove Failaka pokračovali v skúmaní včasnostredovekej usadlosti z 8. storočia. Vďaka moderným technológiám sa im tam podarilo vytvoriť 3D model niekdajšieho ranokresťanského osídlenia. Aj napriek politickým nepokojom sa našim vedcom v tomto roku podarilo rozbehnúť výskum i v africkom Sudáne, kde skúmali civilizácie v okolí Nílu.

      V Kuvajte archeológovia skúmali stavbu tvoriacu spoločný súbor s palácom, ktorý prebádali už v predchádzajúcom období. „On má ešte okolo seba štyri ďalšie stavby, ktoré chceme ešte preskúmať, a toto bola prvá z nich. Ak sa nám na budúci rok vo februári alebo v marci podarí zrealizovať výskum ďalších stavieb, budeme mať unikátny komplex, ktorý, takto dôkladne prebádaný, nemá obdobu v arabskom svete, respektíve v oblasti Perzského zálivu,“ vysvetlil riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre Matej Ruttkay.

      Naši archeológovia sa okrem samotných prác v teréne sústredili aj na spracovanie komplexnej dokumentácie historického osídlenia ostrova. „Ide o celú východnú oblasť nestoriánskeho ranokresťanského mesta, kde uprostred stáli dva kostoly, kláštor a 150 usadlostí. My sme vlastne spravili poriadok v doterajšej dokumentácii. Využili sme pri tom aj našu fotogrametriu a fotografovanie z dronov, takže teraz máme spracovaný kompletný 3D model celej východnej časti osídlenia a na budúci rok budeme takto dokumentovať jeho západnú polovicu,“ uviedol Ruttkay.

      Slovenskí vedci začiatkom tohto roka pracovali aj na výskume v Sudáne, ktorý stihli rozbehnúť ešte pred vypuknutím politických nepokojov v krajine. „Práce sú tam zatiaľ na začiatku. Skúmame tam stratigrafiu, teda jednotlivé vrstvy osídlenia v okolí Nílu. Zatiaľ prebieha výskum v horných vrstvách, kde sú skôr novoveké nálezy. K tým starším vrstvám sa budú musieť archeológovia ešte prekopať. Aj pre politické turbulencie sme sa rozhodli, že ďalšiu sezónu začneme v Sudáne až v závere budúceho roka. Dúfame, že dovtedy sa tam situácia upokojí,“ skonštatoval.

      Pre pokračovanie výskumných prác prišla na Slovensko aj sudánska delegácia. Jej členovia oficiálne deklarovali, že situácia v krajine je pokojná a slovenskí vedci tam budú v bezpečí. „Dáme tomu trošku čas a uvidíme, ako budeme postupovať ďalej. V každom prípade, ide o zaujímavú lokalitu, na ktorej sa dá cez jednotlivé vrstvy dostať až do obdobia, keď u nás bola doba bronzová. Sudán bol kedysi v 'závetrí', pretože sa všetci orientovali na Egypt. Tam sa teraz tiež trochu skomplikovala situácia, tak sa mnohé expedície orientujú práve na Sudán. My sme aj s Orientalistickým ústavom SAV tiež súčasťou takejto expedície a výskum tam zatiaľ rozbiehame,“ povedal Ruttkay.

      Ako pripomenul, v rámci zahraničnej kooperácie slovenskí vedci intenzívne spolupracujú aj s univerzitami a výskumnými ústavmi v Európe. Do druhej etapy vstupuje napríklad spolupráca s nemeckou univerzitou v Kieli. V rámci nej sa intenzívne skúma osídlenie v mladšej dobe kamennej v Požitaví. S Múzeom Schleswig zasa naši vedci spolupracujú pri konzervovaní a prezentovaní nálezov zo známej hrobky veľmoža v Poprade.


Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]