Autor textu: TASR
30.12.2019

M.Lubyová: V tomto roku sa nám podarilo nezačať nič,čo by sa nepodarilo dokončiť

V prvom dvojročnom akčnom pláne NPRVaV sú kroky, ktoré sa podarilo zrealizovať.

Foto: TASR

Bratislava 30.12.2019 (Skolske.sk)

 Tento rok sa nám podarilo nezačať nič, čo by sa nám nepodarilo aj dokončiť, uviedla na otázku TASR, čo sa v rezorte školstva tento rok nepodarilo, ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (SNS).

Už pri prijímaní Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) rezort školstva vedel, že program má horizont desiatich rokov a vie jednotlivé opatrenia naplánovať tak, aby sa niektoré zmeny nemuseli začať pol roka pred voľbami. "Vtedy je jasné, že to bude obeťou politického boja a nie je ani garancia, že vláda, ktorá príde po nás, bude mať nastavenú rovnakú filozofiu a bude v nej pokračovať," povedala ministerka školstva.

Ako ďalej podotkla, v prvom dvojročnom akčnom pláne NPRVaV sú kroky, ktoré sa podarilo zrealizovať. Napríklad založenie akreditačnej agentúry pre vysoké školy, ďalšie zvyšovanie platov, nový zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch či reštart systému duálneho vzdelávania. "Sú aj reformy, ktoré sú potrebné a ktoré sme rozpracovali na technickej úrovni, ale nešli sme do legislatívneho procesu práve preto, aby sme nezačínali citlivé témy na konci volebného obdobia," uviedla Lubyová.
​​​​​​​
Podľa nej sú veci, ktoré rezort školstva ešte len čakajú. Ide napríklad o reformu diagnostického systému a systému centier psychologického poradenstva. "Mali sme draft zákona, dokonca sme boli aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je to veľmi citlivá téma a videli sme, že by sme nedosiahli až taký konsenzus, aby sme mohli ísť bez rizík do legislatívneho procesu s takouto závažnou reformou," povedala Lubyová. Ako doplnila, preto má rezort školstva túto reformu široko rozpracovanú a nastavenú. "Tá implementácia by mala nastať hneď prvý mesiac po voľbách," dodala.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]