Autor textu: Ing. Jozef Javorka , CSc  
30.12.2019

Plukovník vo výslužbe po odchode z Armády SR venuje všetok voľný čas deťom

Založil viaceré krajské matičné festivaly slova, hudby, ľudového spevu a amatérskeho divadla.

Foto: Archív Ing. Františka Mrvu

Bratislava 30.12.2019 (Skolske.sk)

Koncom mája  2018 sa dožil svojich  65. narodenín národovec z východu SR – predseda Miestneho odboru Matice slovenskej (MO MS) Košice – Myslava, plukovník v. v. Ing. František Mrva. Tento veľký nadšenec slovenskej národnej kultúry spolupracuje s naším odborom školstva OÚ v Košiciach takmer 20 rokov. Je to hlavne pri organizovaní krajských matičných festivalov slovenskej rozprávky, slovenských povestí, slovenskej ľudovej, rusínskej,  ale aj rómskej piesne, ale aj amatérskych divadiel žiakov a študentov základných a stredných škôl, na ktorých sa veľkou mierou podieľa aj náš odbor školstva OÚ v Košiciach.

            Aj preto sme sa rozhodli napísať niečo o jeho živote a úspechoch , ktoré pri týchto záslužných aktivitách , ktoré on sám pred viac ako 15. timi rokmi založil. Plukovník v.v. Ing. František Mrva sa narodil sa 29. mája 1953 v Beňadove na Orave. Do printových médií začal písať už v roku 1994 a doposiaľ publikoval vo viacerých periodikách na Slovensku takmer 1400 článkov. Dlhé roky je aj dopisovateľom Kanadského Slováka v Toronte. 

           Pôsobil na významných postoch v ozbrojených silách SR až 33 rokov. Za jeho  dlhoročné  pôsobenie v Armáde SR ho minister obrany SR Ing. Ján Sitek  najvyšším vojenským vyznamenaním – Zlatou medailou Ministerstva obrany SR 1. stupňa.

        Už ako profesionálny vojak pomáhal Matici slovenskej (MS) a po odchode z armády nastúpil do matičných štruktúr ako riaditeľ Domu Matice slovenskej v Košiciach. Na tomto poste založil sedem veľkých krajských matičných festivalov slovenských rozprávok a povestí, hudby, ľudového spevu a amatérskeho divadla. Spomenieme aspoň niektoré: krajský matičný festival v prednese amatérskych divadiel žiakov základných škôl  z obidvoch krajov východného Slovenska - Divadelné Košice Jozefa Adamoviča,  - ďalej krajský festival matičný festival v prednese rozprávok v podaní žiakov z Košického kraja  -  Dobšinského Košice, aj krajský matičný festival žiakov a študentov ZŠ  a stredných škôl, gymnázií a v slovenskej ľudovej a rusínskej piesni s názvom  Ľudová pieseň košickej mládeže, alebo  matičný celoslovenský festival v prednese slovenských rozprávok a krátkych povestí v podaní deti z materských škôl, ktorí nevedia ešte čítať  - Detské rozprávkové Košice. Keď vedenie MS dalo za úlohu Františkovi Mrvovi oživotvoriť MO MS v Myslave, urobil to na úrovni, veď na prvom snemovaní bol medzi hosťami aj vtedajší podpredseda vlády SR a súčasný poslanec NR SR doc. PhDr. Dušan Čaplovič, DrSc.,  na tejto matičnej slávnosti nechýbala ani STV.

        Počas jeho  pôsobenia vo  funkcii riaditeľa Domu Matice slovenskej v Košiciach, tento stánok národnej kultúry  navštívili toľké osobnosti, že sa to nepodarí  jeho nasledovníkom ani za desiatky rokov. Dom MS navštívili  štyria ministri vlády SR, doc. Dušan Čaplovič, DrSc, minister vnútra SR Vladimír Paľko, minister spravodlivosti JUDr. Daniel Lipšic a minister obrany SR Ing. František Kašický.  Následne poctili návštevou riaditeľa Domu MS  plk. F. Mrvu, predsedníčka Ústavného súdu SR JUDr. Ivete Macejková a predchádzajúci predseda ÚS SR   Prof. JUDr. Ján Mazák, ktorý na návšteve ocenil riaditeľa Domu MS F. Mrvu – Zlatou plaketou ÚS SR, za jeho zásluhy o rozvoj matičného hnutia v celom Košickom  kraji. Nedá nám nespomenúť dvojnásobnú návštevu pána prezidenta SR Ing. Rudolfa Schustera, CSc, ktorý pomáhal F. Mrvovi pri viacerých matičných akciách v Košiciach. Dom MS navštívila aj slov. operná legenda Peter Dvorský, ale aj arcibiskup košickej Arcidiecézy Mons. Alojz Tkáč. Dom navštivila aj  desiatka zahraničných delegácií zahraničných Slovákov z USA, ale aj západnej a východnej Európy. V roku 2007 ho zahraniční Slováci z USA, ktorí boli v Košiciach dvakrát pozvali na návštevu 5. štátov USA. Tieto všetky spomínané udalosti sú zaznamenané v printových médiách Matice slovenskej.

                  Za matičné aktivity, najmä za prácu s mládežou, mu mesto ako prvému matičiarovi v Košiciach udelilo svoje najvyššie ocenenia. V roku 2009 to bola Cena primátora mesta Košice a v roku  2018 mu mestské zastupiteľstvo  v Košiciach jednohlasne schválilo, taktiež ako prvému matičiarovi v Košiciach  najvyššie ocenenie Cenu Mesta Košice.

                  Matica slovenská (MS) ocenila plk. v.v. Ing. Františka  Mrvu za jeho matičné aktivity na východe Slovenska dvomi najvyššími vyznamenaniami. Pri jeho 60-tke Zlatou cenou Matice slovenskej a v roku 2018 pri príležitosti jeho 65. narodenín Zlatou medailou predsedu MS.

                   Za jeho zásluhy o rozvoj matičného hnutia v Košiciach a celom Košickom kraji ho v prezidentskom paláci koncom roku 2009 osobne prijal prezident SR doc. JUDr. Ivan Gašparovič. Zvlášť cenné pre Františka Mrvu je udelenie Plakety SNN, ktorú mu udelili pri 15. výročí tohto v SR takého obľúbeného periodika. V Košickom kraji si veľmi vážia aktivity Františka Mrvu, ktoré organizuje, a aj vďaka jeho nasadeniu vypĺňajú spektrum pronárodných aktivít na východe Slovenska.

                    Odbor školstva OÚ v Košiciach a základné školy, ktorých je náš odbor školstva OÚ v Košiciach  zriaďovateľom a  ktoré sa vo veľkom počte zúčastňujú  týchto krajských matičných festivalov, mu prajú, aby mu dobre dopadla operácia, ktorú podstúpi v jarných mesiacoch. Aby sa mohli s ním a my s nimi po jeho uzdravení z organizovania týchto výnimočných kultúrnych podujatí opäť radovať, a ktoré majú na východe Slovenska aj po 15. rokoch ich existencie, tak obrovskú popularitu.

pic
Foto: Archív Ing. Františka Mrvu

Slávnostné prijatie košického matičiara plk. v.v. Ing. Františka  Mrvu prezidentom SR doc. JUDr. Ivanom Gašparovičom v prezidentskom paláci v roku  2009.              
              

pic
Foto: Archív Ing. Františka Mrvu

Prezident SR Ing. Rudolf Schuster,CSc, navštívil  Dom MS v Košiciach dvakrát.  Riaditeľ Domu MS v Košiciach plukovník v.v. Ing. František Mrva privítal pána prezidenta v slávnostnej  uniforme.

pic
Foto: Archív Ing. Františka Mrvu

Riaditeľa Domu Matice slovenskej v Košiciach poctil svojou návštevou aj predseda Ústavného súdu SR Prof. JUDr. Ján Mazák, ktorý mu odovzdal za jeho zásluhy pri rozvíjaní matičného hnutia v Košickom kraji – Zlatú plaketu ÚS SR.

V Košiciach  30.12.2019
                                           Vedúci odboru školstva OÚ v Košiciach
                                                           Ing. Jozef Javorka , CSc                               
 
 
 

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]