Autor textu: Mária Škultétyová
01.01.2020

Mama, koledáši idú, alebo ako sa v Kšinnej koledovalo

Na Nový rok koledovali pán farár, pán rechtor, sváko kostolník a mendík.        

Foto: Stanislav Vavro

Bánovce nad Bebravou 01.01.2020 (Školské.sk)

Do chalúpky beží  malé, uzimené dievčatko: „Mama, koledáši idú!“


Tento obrázok sa mi premieta pred očami ako film pre pamätníkov. Tým  pamätníkom som ja. Aj to uzimené dievčatko,  aj to som ja. Vtedy ešte malá školáčka s vrkôčikmi. Preto ak niekde pochybím, nemajte mi za zlé. Budem hovoriť tak, ako si z detstva  pamätám, lebo zvyk koledovať skoro nato zanikol.

Keď som od tretích susedov začula spev nábožnej pesničky  Rok nový zase k nám prišel,  bežala som za mamou,  že koledáši idú.

​​​​​​​Ako sa koledovalo

Koledovať sa začalo na Nový rok po  bohoslužbách. Začínalo sa na dolnom konci. Trvalo niekoľko dní, kým cirkevná vrchnosť povinšovala každému v dedine i na lazoch.  A potom v susednej Závade, ktorá  patrila do farnosti. Príchod koledášov oznamoval mendík zvončekom.

Domáci sa na túto príležitosť vyobliekali do sviatočných hábov. Všade muselo byť čisto, všade poriadok. Stôl sa prikrýval bielym obrusom a pre vzácnych hostí bolo prichystané pohostenie: koláče a pálenka.

Už predo dvermi  pán farár s pánom rechtorom zaspievali kúsok  pesničky Rok nový zase k nám prišel. Potom zaklopali, vošli dnu a domáci sa postavili vedľa seba. Pán farár odriekali modlitbu, zavinšovali a gazdiná nakoniec vinšovníkov pohostila. Gazda ich odmenil peniazmi podľa postavenia. V starších časoch, ale to si ja už nepamätám, dávali sa na „zôsyp“ naturálie: zbožie alebo fazuľa.

O tom, že  naši predkovia neboli žiadne neviniatka a že aj  vo vážnych situáciách si radi zažartovali na účet iných, svedčí aj táto príhoda.

Jedna tetka, s hlasom ako pán farár, prekvapila spevom novoročnej piesne babku v susednom dvore. Tá ešte koledášov nečakala, bola len tak po domácky oblečená, preto sa chytro išla prezliecť. Vtipná suseda nedbala na jej  „počkajte ešte,“ vošla dnu a našla ju učupenú za posteľou iba v rubáči.

​​​​​​​Nový rok chodili voľakedy vinšovať po rodine aj deti. Za vinš dostali jabĺčka, oriešky alebo pár halierikov. Aj dospelí na Nový rok poobede navštívili susedov, aby im pekne zavinšovali.

A keďže máme Nový rok, ja vám tiež tak pekne po kšiňansky zavinšujem:
 
Vinšujem vám šťastlivý nový rok,
aby vám dal pánboh zdravie, šťastie,
hojné božské požehnanie
a po smrti kráľovstvo nebeské!
 
A ešte  jeden žartovný vinš. Odriekal sa v domoch, kde mali dospievajúce dievča:
 
Vinšujem vám šťastlivý nový rok,
aby vám odpadou z pece bok,
a z povala hrada,
aby sa vydala vaša dievka mladá!
 
Moja mamička si pamätala vinš, ktorý sa učili v škole:
 
Na ružovom prútku, bez obáv a smútku,
srdečnými slovy  vítame rok nový.
A keď ho vítame, radostne voláme:
žehnaj, žehnaj, pane, naše putovanie,
žehnaj, žehnaj nám!
 
Požehnaný nový rok!
 
 
 
 
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]