Autor textu: Vladimír Bačišin
31.12.2019

Abeceda ekonomiky - obchodné tajomstvo

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pexels.com

Bratislava 31.12.2019 (Skolske.sk)

Informácie hrajú podstatnú úlohu v podnikaní. Bez informácií sa nedá nič predať, ale aj nič kúpiť. V ekonomike sú informácie, ktoré predstavujú obchodné tajomstvo a sú chránené. Okrem podnikateľa nemá nikto právo ich používať. Ak sa niekto tretí snaží získať  informácie súvisiace s podnikaním, je to v súlade so zákonom, alebo nie. Povedzme sa si čo je to obchodné tajomstvo.
 
Na obchodné tajomstvo má právo podnik, ale aj bežný človek, teda aj právnické alebo fyzické osoby. Je to všetko čo súvisí s výrobou, obchodom, alebo technikou, ktoré súvisia s podnikom. To všetko vytvára hodnoty. Na základe nich vzniká zisk. Obchodným tajomstvom sú väčšinou tie informácie, ktoré nie sú bežne dostupné iným podnikateľom.  Podnikatelia zabezpečujú to, že aby sa tieto informácie nestali prístupné širokej verejnosti. Len oni majú právo ním disponovať. Týmto tajomstvom môže byť napríklad recept na alkoholický, či nealkoholický nápoj. Len podnikateľ rozhoduje kto môže disponovať týmto právom. Ak podnikateľ predáva podnik vyrábajúci nápoj, tak ho väčšinou predáva aj s obchodným tajomstvom.
 
Obchodným tajomstvom bývajú aj informácie, ktorými sa podnikatelia vymieňajú pri uzatváraní zmlúv. V zmluvách by mal byť jasne definované, čo je obchodným tajomstvom, a čo nie.
 
Čo je porušením obchodného tajomstva? Porušením obchodného tajomstva je situácia keď niekto iný získa informácie o podniku, ktoré sú utajené. Akékoľvek porušenie zachovania mlčanlivosti je porušením obchodného tajomstva. Na porušovanie obchodného tajomstva pamätajú aj zákony. Zneužívanie informácií získaných v obchodnom styku je trestným činom. Obchodné tajomstvo sú informácie, ktoré sa nemá dozvedieť nikto nepovolaný.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]