Autor textu: Vladimír Bačišin
02.01.2020

Abeceda ekonomiky - nedovolené dohody

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 02.01.2020 (Skolske.sk)

Jedným zo spôsobov nedovoleného obmedzovania hospodárskej súťaže sú kartelové dohody. Sú to dohody podnikateľov, ktoré vedú k obmedzeniu hospodárskej súťaže. Podnikatelia sa nemusia dohodnúť len písomne, môžu to byť aj nepísané dohody.
 
Ako môžu vyzerať nedovolené dohody? V nedovolených dohodách býva priame, alebo nepriame určenie cien tých podnikov, ktoré obmedzujú hospodársku súťaž. Napríklad výrobcovia zmrzliny v jednom meste sa dohodnú na tom, že za jednu porciu bude všade rovnaká cena. V nedovolených dohodách môže byť rozdelenie trhu. Jedna firma vyrábajúca zmrzlinu ju bude predávať v jednej časti mesta, druhá v druhej. Ďalším prípadom ja nanútenie ďalšieho tovaru. Účastníci nedovolenej zmluvy sa dohodnú, že so zmrzlinou si každý bude musieť povinne kúpiť malú oplátku.
 
Existujú aj také neprijateľné dohody, v ktorých sa účastníci dohodnú, že rôznym obchodným partnerom poskytnú rôzne dohody. Napríklad jedným reštauráciám budú predávať zemiaky za normálnu cenu, iným za dvojnásobnú. Môžu aj iným spôsobom obmedziť prístup firiem, ktoré sa nepodieľajú na zakázanej dohode.
 
Ktoré dohody nie sú zakázané?  Sú to dohody o obchodných podmienkach. Mnohí odberatelia zmrzliny môžu mať rovnaké lehoty, v ktorých platia, ale rovnaké obaly. Jediné čo nemôžu mať spoločné sú ceny. Mnohí odberatelia môžu používať rovnaké zľavy závisiace od množstva dodanej zmrzliny. Stručne povedané, hospodárska súťaž sa dá obmedziť dohodami o cenách.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]