Autor textu: Ľuboš Lukáč
02.01.2020

Stretnutie s hviezdami, vystúpenie na akademickej pôde aj náročné testovanie.

Nadaní bilancujú rok 2019.

Foto: Rozumiemenadanym.sk

Prešov 02.01.2020 (Skolske.sk)

pic
Foto: Rozumiemenadanym.sk

Známi herci, hudobníci, režisér, hviezdny youtuber aj príhovory študentom na akademickej pôde. Pozornosť na aktivity mladých intelektuálov upriamili tohto roku aj médiá.

O nadaných aj v médiách a ocenený Jakubisko
Priaznivci nadaných detí ani oni sami nezaháľali. A to už od Nového roku. V januári totiž začalo prihlasovanie do Malej logickej olympiády. Talentované deti privítala na svojej pôde radnica mesta Prešov. V jej priestoroch sa uskutočnilo finálové kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš. Zamerané bolo na matematiku, logiku, priestorový úsudok a verbálne myslenie. V apríli na výnimočných zaostrili pozornosť médiá. Na portáli Prešov 24 predstavil svet talentovaných detí a podmienky pre prácu s nimi Ľuboš Lukáč. Tradične sa uskutočnilo finálové kolo Logickej olympiády, súťaže pre mimoriadne nadané deti na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Z rúk organizátorov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným si v Prahe prebral ocenenie za spoluprácu na projektoch určených nadaným deťom slovenský režisér Juraj Jakubisko.

Výjazd do Žiaru nad Hronom
Do celoslovenskej súťaže v logickom myslení sa zapojili neuveriteľné dve tisícky predškolákov. Jednoduché logické funkcie, tvorenie pojmov, pamäť, počítanie a precvičovanie jemnej motoriky mala v materských školách preveriť Malá logická olympiáda. Koncom školského roka sa v Žiari nad Hronom stretli tamojší nadaní žiaci s organizátormi projektov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Tí zúčastnených oboznámili s aktivitami, ktoré pre nadané deti každoročne pripravujú psychológovia a špeciálni pedagógovia z  Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

Nadaných podporí sabinovská radnica
Odborní pracovníci Centra navštívili počas letných prázdnin primátora Sabinova Michala Repaského a informovali ho o celoslovenskej iniciatíve Rozumieme nadaným, jednotlivých projektoch a aktivitách pre deti a mládež. Spoločné rokovanie prinieslo ovocie: mesto sa zapojí a podporí celoslovenskú iniciatívu a výchovu a vzdelávanie nadaných detí v Sabinove. Za organizátora sa stretnutia zúčastnila riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková a špeciálny pedagóg, odborný metodik pre vzdelávanie nadaných detí a žiakov Ľuboš Lukáč.

pic
Foto: Rozumiemenadanym.sk

Lekcia hereckého umenia
S novým školským rokom nastúpila v poradí siedma sezóna činnosti Klubu nadaných detí. Jej otvorenia sa zhostila známa prešovská herečka Veronika Husovská, členka prešovského Divadla Jonáša Záborského a manželka známeho prešovského speváka hudobnej skupiny Komajota Martina Husovského. Skvelá maliarka, speváčka a herečka, ktorú deti môžu vídať na doskách divadla i na televíznych obrazovkách,  oboznámila malých poslucháčov so svojou prácou a spoločne si vyskúšali niečo z hereckého umenia. Rovnaký úspech zožal v KND-čku jeden z najrenomovanejších slovenských saxofonistov Mário „Gapa“ Garbera. Hudobník a skladateľ je známy spoluprácou s mnohými spevákmi a hudobnými skupinami, ako sú IMT Smile, Robo Grigorov, Peter Lipa, Robo Opatovský, Dara Rolinc, či Richard Müller.

Emotívna návšteva youtubera MOONa
Silné emócie, ba až euforické stavy prežili deti z Klubu nadaných detí i pri návšteve hviezdy kanálu YouTube MOONa. Ten prišiel do Klubu v sprievode ochranky a prezradil čosi o sebe, o žiackych rokoch aj o svojej závratnej kariére. I v jeho prípade platí, že začiatky boli ťažké, no dnes má na webe vyše 400 tisíc followerov.

Tohtoročného logického sústredenia nadaných sa zúčastnili školáci z Prešova a Spišskej Novej Vsi. Zaujímavé trojdňové stretnutie prebehlo v prekrásnom prostredí Slanských vrchov na Sigorde. Úvodné stretnutie účastníkov obohatila exkurzia národnej kultúrnej pamiatky Solivar pri Prešove. Priam obrovský úspech zaznamenala prednáška o mestskej autobusovej doprave, v rámci ktorej Dopravný podnik mesta Prešov reprezentoval jeho riaditeľ Peter Janus.

Karikatúry a matematické hádanky
V októbri si talentovaní žiaci v Prešove vyzdobili klubové priestory jesennými vystrihovačkami. Potom už medzi nich zavítal uznávaný slovenský karikaturista Fedor Vico. V KND-čku sa kreslili karikatúry i portréty samotného umelca. Novembrové stretnutie bolo venované rozvoju grafomotorických zručností. Okrem písacích potrieb a dobrej nálady pomáhali deťom piráti. Deti sa v roku 2019 potrápili aj s matematikou. Jej vyučovanie často spestria práve experimenty a pokusy, ktoré prinášajú odpovede na rôzne matematické otázky. Medzi obľúbené činnosti patrila matematická hádanka - Möbiov pásik.

pic
Foto: Rozumiemenadanym.sk

Na nadaných „vypredaná“ aula
Nadané deti sa neskôr predstavili na košickom workshope EDUpoint, ktorý sa uskutočnil v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach. Po Ľubošovi Lukáčovi sa pred mikrofón postavili samotné deti. Konkrétne Michal Vincent Otčenáš, Ján Roba, Lea Robová, Jakub Dorko, Oliver Ďurica, Alexander Jozef Dobrovič, Michael Filip McLean, Hana Vantová, Adam Lange a Tobias Barnoky. V novembri si niektoré z nich verejný prejav zopakovali. Tentoraz v prednáškovej sále Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, kde sa intelektovo nadaní stretli s vysokoškolákmi.

Prešovčanov prišiel pozdraviť a prezradiť niečo z bohatých skúseností bývalý dlhoročný riaditeľ internátnej Spojenej školy Pavla Sabadoša v Prešove František Dancák. Ďalšie z piatkových popoludní patrilo návšteve Mišky Petrášovej, študentky Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. Predstavila náplň i kuriozity žurnalistickej práce. Klub nadaných detí v Prešove si v tomto roku pripísal ďalší úspech. Takmer päťdesiatka nadaných sa zapojila do testovania novej logickej súťaže. Podkladom pre samotné súťaženie bola didaktická pomôcka LOGIFORMES s troma úrovňami náročnosti. Išlo o rozvoj logického myslenia, tvorivosti, fantázie a predstavivosti. Napätie sa dalo krájať.

Na nadané deti čakajú v novom roku ďalšie veľké výzvy a bohatý program, ktorý pre nich pripravuje CPPPaP v Sabinove prostredníctvom projektu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.
Mgr. Dušan Guman

pic
Foto: Rozumiemenadanym.sk

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]