Autor textu: TASR
02.01.2020

M. Lubyová tvrdí, že zákon o podpore práce s mládežou bolo potrebné novelizovať

Podarilo sa významne zvýšiť aj pravidelné financovanie práce s mládežou.

Foto: TASR

Bratislava 02.01.2020 (TASR)

 Zákon o podpore práce s mládežou bol prijatý v roku 2008 a za toto obdobie sa veľa vecí zmenilo, preto bolo potrebné pristúpiť k jeho novelizácii. Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (SNS) to uviedla pre TASR v rámci bilančného rozhovoru. Ministerka vyzdvihla, že sa podarilo významne zvýšiť aj pravidelné financovanie práce s mládežou.

"Za to obdobie sa práca s mládežou veľmi rozvinula a vznikli nové inštitúty a potreby tejto komunity. Rovnako vznikli aj nové zamestnania ako koordinátor alebo lektor v oblasti práce s mládežou, ktoré bolo potrebné upraviť a dať im štandardy a umožniť im výkon práce aj v profesionálnej rovine," uviedla Lubyová. Poznamenala, že rezort školstva umožnil, aby na úrovni samosprávy vznikali mládežnícke parlamenty, rovnako bola podporená aj účasť mladých ľudí na rozhodovaní samospráv. Ministerstvo tak podľa jej slov chcelo docieliť, aby mala mládež možnosť zúčastňovať sa na rozhodovaní jednotlivých orgánov na úrovni mesta alebo obce. Rovnako tým chcelo dosiahnuť, aby boli mladí ľudia braní na rokovaniach ako vážni partneri a aby mohli sedieť za rokovacím stolom.
Organizácie budú môcť po novom i oveľa lepšie čerpať dotácie, pretože sa zjednodušili pravidlá pri ich poberaní a organizáciám sa umožnilo do spolufinancovania zarátať aj hodnotu dobrovoľníckej práce. "Niektoré organizácie, ktoré nemajú veľa finančných prostriedkov, ale zapájajú dobrovoľníkov, tak získajú lepší prístup ku štátnej podpore a grantom" doplnila ministerka.
​​​​​​​
Z novely zákona vyplýva, že by sa mal zaviesť nový inštitút značky kvality - Moderné centrum mládeže. Značku kvality by mal udeľovať minister školstva na základe žiadostí hodnotených Akreditačnou komisiou. Dôvodom je potreba zvyšovania a garancie kvality inštitúcií pôsobiacich v oblasti práce s mládežou. Udeľovanie značky kvality môže podľa ministerstva školstva výrazne pomôcť aj menším subjektom pôsobiacim v oblasti práce s mládežou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]