Autor textu: Školské.sk
02.01.2020

Projekt Monitoring divadiel úspešne pokračoval aj v roku 2019 

Divadelní kritici pôsobiaci na Slovensku boli aj v končiacom roku aktívni.

Foto: Ilustračné foto

Bratislava 02.01.2020 (Skolske.sk)

Navštevovali divadlá po celom Slovensku, písali recenzie, zúčastňovali sa odborných seminárov a konferencií, diskutovali o kritériách, hlasovali v anketách. Projekt Monitoring divadiel na Slovensku – najkomplexnejšia voľne prístupná databáza  divadelných recenzií na produkcie – sa priebežne napĺňal novými recenziami. Do konca roka 2019 pribudlo na stránke www.monitoringdivadiel.sk viac ako sedemdesiat recenzií od viac ako tridsiatich recenzentov z celého Slovenska. Do hodnotenia divadelných inscenácií – prioritne regionálnych a žánrovo minoritných – sa pravidelne zapájajú nielen divadelní kritici či publicisti, ale aj študenti divadelnej vedy zo slovenských vysokých škôl. Projekt momentálne sleduje tvorbu približne štyridsiatich dvoch divadiel a divadelných zoskupení po celom Slovensku. Do polovice decembra bolo na portáli zaznamenaných 29813 používateľov, 43325 návštev webu a 76065 zobrazení. Portál www.monitoringdivadiel.sk je dôležitým zdrojom informácií aj pre divadelných vedcov, napr. v 67. ročníku vedeckého periodika Slovenské divadlo boli rôzne recenzie z Monitoringu citované osem krát.

Webový divadelný portál www.monitoringdivadiel.sk podporil v končiacom roku Fond na podporu umenia z verejných zdrojov ako hlavný partner. Pre odborné sledovanie divadiel sa projektu podarilo získať aj podporu z LITA, autorská spoločnosť a Literárneho fondu, ktorý udelil vybraným spolupracovníkov projektu niekoľko prémií. Dlhodobým partnerom projektu je Divadelná fakulta Vysokej školy múzických umení, ktorá sa už niekoľko rokov podieľa aj na jeho financovaní. Projekt Monitoring divadiel na Slovensku vznikol v roku 2007 z intenzívnej potreby reštartovať systematickú kritickú reflexiu divadelnej tvorby vzhľadom na pokračujúci trend znižovania záujmu komerčných printových médií o uverejňovanie divadelných recenzií. Realizátorom projektu je Slovenské centrum AICT. Pri zrode myšlienky v roku 2007 stál Divadelný ústav Bratislava, ktorý projekt spoluinicioval v záujme komplexnejšieho uchovávania divadelného dedičstva.

SC AICT stojí v budúcom roku pred veľkou výzvou – zorganizovať na Slovensku 30. Svetový kongres Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov AICT/IATC, vrátane odbornej konferencie na tému Recyklácia v performatívnych umeniach: od kreativity ku komercializácii.  Táto výnimočná akcia má okrem iného za cieľ predstaviť slovenské divadlo širokému spektru aktívnych divadelných kritikov z celého sveta. Bude sa konať od 11. – do 16. mája 2020 v rámci Roku slovenského divadla v spolupráci s Divadelným ústavom, jedným z hlavných koordinátorov tohto celoslovenského podujatia, aj s ďalšími partnermi, o podporu ktorých sa uchádzame. Medzi prvými potvrdil poskytnutie grantu na medzinárodnú konferenciu náš viacročný partner LITA, autorská spoločnosť.
Slovenské centrum Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov (SC AICT) je profesnou asociáciou slovenských divadelných kritikov s celým spektrom aktivít. Od roku 2015 udeľuje Cenu SC AICT za mimoriadny prínos v oblasti divadla.  V roku 2019 sa stala ocenenou prof. PhDr.Soňa Šimková, CSc., teatrologička, vysokoškolská profesorka, kritička, prekladateľka, odborníčka na slovenské a francúzske divadlo a drámu. Cena bola udelená v rámci ceremoniálu Divadelných ocenení sezóny DOSKY 2019, ktorý sa konal 10. novembra v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava. Cenu AICT podporila spoločnosť Gesamtkunstwerk s.r.o.. Mediálnym partnerom Ceny AICT bolo Rádio Devín. Cenu vytvoril Martin Franzen.
         
 
 
Mgr.art Martina Daubravová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]