Autor textu: Vladimír Bačišin
09.01.2020

Abeceda ekonomiky – sezónne výkyvy

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 09.01.2020 (Skolske.sk)

Ekonomická teória a prax hovoria, že podnikateľská aktivita je priamo alebo nepriamo spojená s ekonomickým cyklom. Existujú aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú národné hospodárstvo. Prvým sú prírodné podmienky. Je prirodzené, že jedno ročné obdobie strieda druhé. Príroda tak vytvára podmienky na rast či pokles ekonomických a podnikateľských aktivít. V lete sa nekúri, ale v zime automaticky stúpa spotreba tepla, rastie dopyt do všetkom, čím ľudia kúria. Druhým faktorom je fungovanie spoločnosti, v ktorej žijú ľudia. Pravidlá, alebo ak chcete konvencie, ovplyvňujú intenzitu ekonomických aktivít.

Pravidelné kolísania akýchkoľvek ukazovateľov o ekonomike počas určitého času, ktoré sa opakujú, sa menia pod vplyvom sezónnych faktorov. Najčastejšie sa v ekonomike prejavuje jednoduchý sezónny faktor – striedanie sa ročných období. Ďalšími sezónnymi faktormi v ekonomike môžu byť dovolenky v júli a auguste na severnej pologuli. Netreba zabúdať ani na Vianoce, či Veľkú noc. Vtedy sa počas niekoľkých dní nepracuje a preto je menšia výroba ako v iné mesiace. Pred sviatkami môže stúpať spotreba niektorých tovarov. V dôsledku toho môžu rásť aj ich ceny. To vedie ku kolísaniam štatistického ukazovateľov priemyselnej produkcie, ale aj hrubého domáceho produktu.

Zvyčajne sa sezónne kolísania týkajú časových období počas roka ako sú mesiac alebo štvrťrok. Dlhšie sa kolísania, ktoré prekračujú časové obdobie dlhšie ako rok, či dva, sú už ekonomickými cyklami.
​​​​​​​
Zohľadňovanie sezónnych výkyvov v prípade mnohých údajov o ekonomike je dôležité pri posudzovaní vývoja určitých odvetví národného hospodárstva, ale aj celej ekonomiky. V USA a Európskej únii sa najviac prejavujú na vývoji ekonomiky letné dovolenky. V ekonomike je preto vždy dôležité posudzovať hodnoty údajov v určitom roku s predchádzajúcim rokom.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]