Autor textu: Vladimír Bačišin
11.01.2020

Abeceda ekonomiky – Irving Fisher

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto:By Bain News Service - This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs divisionunder the digital  htt

Bratislava 11.01.2020 (Skolske.sk)

Americký ekonóm Irvnin Fisher (1867-1947) celú svoju kariéru venoval skúmaniu otázok spojených s peniazmi a ekonomikou. Kľúčovou témou jeho výskumov bola odpoveď na nasledovnú otázku. Ako peniaze ovplyvňujú úrokovú mieru a aký je ich vplyv na celkovú ekonomickú aktivitu? Vďaka tomu sa považuje za otca menovej teórie.

Jeho otec bol kňazom. Získal dobré vzdelanie na verejnej škole na Univerzite Yale. Počas bakalárskeho štúdia bol najlepším žiakom. Jeho záverečná magisterská a doktorandská práca boli orientované a matematický prístup k ekonómii. Keď absolvoval štúdium, považoval ho v tej dobe za jedného z popredných matematických ekonómov. Preto nasledovala séria vyznamenaní a ocenení. V roku 1918 sa Irvin Fisher stal sa stal prezidentom Americkej ekonomickej asociácie.

V dvadsiatych rokoch využil svoje poznatky z ekonómie a finančných trhov na Wall Street. Špekuloval a stal sa multimilionárom. Pri veľkom krachu americkej burzy v roku prišiel o polovicu majetku. Myslel si, že cena akcií stúpne. Požičal si na kúpu ďalších akcií a chcel tým vyrovnať straty. Burza pokračovala v páde a preto prišiel o celý svoj majetok. Dlhy mu zostali do konca života.
Okrem ekonomiky sa zaoberal aj mnohými inými oblasťami. Napísal veľa populárnych kníh. Presadzoval zdravý životný štýl. Obhajoval dobrú stravu a dostatok pohybu, V roku 1913 založil Inštitút pre predĺženie života. Bol protivníkom mäsa, fajčenia a alkoholu.

Jeho práce sa snažili vysvetliť ako peniaze ovplyvňujú celú ekonomiku. Ako prvý presne definoval či je to príjem, kapitál a bohatstvo. Mal aj neúspešné návrhy. Chce, aby banky mali na svojich účtoch peniaze, ale nepožičiavali. Navrhoval, aby sa zdaňovali výdavky, ale nie príjmy ľudí.
​​​​​​​
Irvin Fisher Fishera sa dnes pravdepodobne najviac spomína v neoklasicistickej ekonómii pre svoju teóriu kapitálu, investícií a úrokových mier, ktorá bola prvýkrát práci v jeho The Nature of Capital and Income (Podstata kapitálu a príjmu) (1906) a rozpracovaná v The Rate of Interest (Úroková miera! (1907). Jeho pojednanie z roku 1930, Teória úrokov zhrnula celoživotný výskum kapitálu, kapitálového rozpočtovania, úverových trhov a faktorov (vrátane inflácie), ktoré určujú úrokové sadzby.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]