Autor textu: TASR
13.01.2020

V mimobratislavskom regióne absentujú centrá vedy

Tvrdí CVTI SR.

Foto: Ilustračné foto -  priestory Zážitkového centra vedy Aurelium

Bratislava 13.01.2020 (TASR)

Na Slovensku v mimobratislavskom regióne absentujú centrá vedy, ktoré by prinášali vedomosti o vede a technike s možnosťou získania praktických skúseností priamo mladým ľuďom zážitkovou formou a motivovali ich tým k vedeckej kariére. Informuje o tom Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR na svojej internetovej stránke, ktoré začína s realizáciou projektu Podpora národného systému pre popularizáciu výskumu a vývoja.

      Cieľom projektu je podľa CVTI SR vybudovanie komplexného, navzájom sa dopĺňajúceho národného systému na popularizáciu výskumu a vývoja. Úlohou je dosiahnuť posilnenie pozitívneho vnímania vedy a techniky verejnosťou, motivovať dospievajúcu mládež na štúdium technických vedných odborov a intenzívnejšie prepojiť vedu s praxou.

      "V zahraničí je takáto forma podpory vedy bežná a spravidla každá krajina má viacero centier vedy rozmiestnených v jednotlivých regiónoch," uviedlo CVTI SR. V predchádzajúcom programovom období CVTI SR vybudovalo z prostriedkov Operačného programu Výskum a vývoj pilotné Zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave.

      "Osvedčený koncept, v rámci ktorého mladí ľudia, ale aj širšia verejnosť môžu neformálnymi metódami získavať nové vedomosti a pozitívny vzťah k vede a výskumu, viedol k rozhodnutiu preniesť ho aj do ďalších regiónov," tvrdí CVTI SR s tým, že sieť centier vedy by mala byť rozšírená o ďalšie tri zážitkové centrá vedy. Jedno veľké pribudne v Nitre a dve menšie v Žiline a v Košiciach.
​​​​​​​
      Rezort školstva pre TASR ešte v decembri 2019 uviedol, že začiatok rekonštrukčných a stavebných prác sa predpokladá koncom roka 2020. "Celková výška rozpočtu projektu, ktorá zahŕňa realizáciu siete centier vedy, vytvorenie školiaceho strediska v rámci už vybudovaného Zážitkového centra vedy Aurelium a sériu popularizačných podujatí, popularizačných výstupov a publikácií, ako aj propagačné a marketingové aktivity, je necelých 37 miliónov eur," konkretizovalo vtedy ministerstvo školstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]