Autor textu: TASR
15.01.2020

Štrajkový výbor vníma dohodu o zrušení výpovede M. Bielikovej pozitívne

Štrajková pohotovosť naďalej trvá.

Foto: STU

Bratislava 15.01.2020 (TASR)

Štrajkový výbor Slovenskej technickej univerzity (STU) vníma dohodu o zrušení ukončenia pracovného pomeru pedagogičke a bývalej dekanke Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Márie Bielikovej ako prvý krok k návratu k akademickým slobodám. TASR o tom informoval štrajkový výbor STU.

      "Konštatujeme však, že na rokovanie neboli prizvaní zástupcovia protestujúcich študentov ani zástupcovia zamestnancov v štrajkovej pohotovosti. Naše hlavné požiadavky ostávajú nesplnené. Zároveň upozorňujeme, že v dohode sa dekan FIIT Ivan Kotuliak zaviazal, že bude postupovať tak, aby posilnil dôveru na fakulte. Ako prvá možnosť sa ponúka zabezpečenie férových volieb do akademického senátu vo štvrtok (16. 1.) na FIIT STU," uviedol štrajkový výbor a dodal, že štrajková pohotovosť naďalej trvá. V stredu bude na fakulte za účasti rektora Miroslava Fikara a predsedu Správnej rady STU Milana Ftáčnika o druhej hodine stretnutie so zástupcami zamestnancov a študentov štrajkovej pohotovosti, k čomu STU následne poskytne pre TASR reakciu.

      Štrajkový výbor upozornil, že Kotuliak od decembra minulého roku prijíma alebo mení úväzky zamestnancov a v prípade, ak nedôjde k náprave situácie, možno označiť nadchádzajúce hlasovanie za voľby „mŕtvych duší“. Pripomína, že volený senát predstavuje najdôležitejší orgán akademickej samosprávy.

      Vedenie STU ukončilo pracovný pomer s Bielikovou vo štvrtok (9. 1.), následkom čoho bol vznik petície, ktorá vyzývala Kotuliaka, aby okamžite jej výpoveď zrušil. V utorok (14. 1.) tak vznikla dohoda a Bieliková svoje miesto nestratila, no vyjadrila sa, že do senátu fakulty kandidovať nebude.

Súvisiace články:

M. Bieliková sa vráti na FIIT STU


Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]