Autor textu: Vladimír Bačišin
17.01.2020

Abeceda ekonomiky - behaviorálna ekonómia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.paxels.com

Bratislava 17.01.2020 (Skolske.sk)

Vedný odbor, ktorý je prienikom ekonómie, psychológie a sociológie sa nazýva behaviorálna ekonómia. Je to ekonómia, ktorá sa zaoberá ľudským rozhodovaním a správaním sa. Na rozdiel od klasickej ekonómie predpokladá, že ľudia konajú neracionálne, ale pod vplyvom neracionálnych faktorov.
 
Čím sa zaoberá behaviorálna ekonómia si povieme v nasledovných riadkoch. Tento smer ekonómie sa zaoberá tým ako najmenšia zmena v prostredí, ale spôsob podania informácie môže ovplyvniť ľudské konanie. Napríklad ako povieme, že pohár je na polovicu prázdny, vyvolávame negatívnu náladu. Ak však povieme, že pohár je na polovicu plný, prinášame pozitívny názor.

Behaviorálna ekonómia skúma ako sociálne faktory, poznanie, emócie ovplyvňujú trhové faktory ako ceny, zisk, umiestnenie surovín. Najčastejšie sa kombinujú poznatky psychológie s novou klasickou ekonomickou teóriou.

Najznámejšie sú výskumy Amosa Tverského a Daniela Daniela Kahnemana. Za výskumy v tejto oblasti bola udelená Nobelova cena za ekonómiu.

Základom behaviorálnej ekonómie je práca Amos Tverski a Daniela Kahnemana teória perspektív, neskôr to boli teórie obmedzenej racionality a iné smery ako napríklad omyly v ekonomickom správaní sa.
​​​​​​​
Čo priniesla behaviorálna ekonómia v oblasti financií? Vznikol odbor behaviorálne financie. Hlavný problém, ktorý skúma tento smer je nasledovná otázka. Prečo účastníci  ekonomických vzťahov systematicky robia chyby. Tieto chyby ovplyvňujú ceny a zisky. Hlavnou príčinou omylov je slabá práca s informáciami. Ak ich majú ľudia nedostatok mýlia sa. Príčinou nedostatku informácií sú napríklad burzové bubliny. Hlavným paradoxom trhov sú také ľudské vlastnosti chamtivosť  a strach. Na jednej strane ľudia chcú mať čo najvyššie zisky a súčasne sa boja straty majetku.
Stručne povedané, behaviorálna ekonómia je prienikom poznatkov psychológie a ekonómie.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]