Autor textu: Vladimír Bačišin
18.01.2020

Abeceda ekonomiky - ekonomická biológia človeka

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 18.01.2020 (Skolske.sk)

Ekonomická biológia človeka – nový smer vo vede, ktorý vznikol na hranici relatívne samostatných vedeckých disciplín. Sú to ekonomická teória, alebo ekonómia.

Biológia je v užšom slova zmyslu veda o živých organizmoch, takých, ako ich poznáme na planéte Zem. Ale určenie presnej hranice medzi živou a neživou prírodou je niekedy problematické napríklad v prípade vírusov.  Preto presné vymedzenie predmetu biológie nie je jednoznačné. V širšom zmysle slova je biológia skupinou disciplín, klasických aj moderných, ktoré sa zaoberajú štruktúrou, funkciou a úrovňou organizácie, napríklad molekulárna, bunková, orgánová, živých organizmov. Venuje sa aj vývojovým zmenám druhov nazývaného evolúcia. Stručne povedané biológia študuje živú prírodu.

Predmetom ekonomickej biológie je systém vzájomných vzťahov medzi zvláštnosťami ľudského organizmu na jednej strane, a na druhej strane sociálno-ekonomických podmienok životnej činnosti a organizácie práce.

Ekonomická biológia človeka skúma: individuálny rozvoj človeka s použitím zákonov ekonomiky, zmeny človeka pri prechode od normálneho stavu k chorobnému, vplyv ekonomických podmienok na zdravie a stav organizmu človeka, také zmeny organizmu, ktoré sú spojené so starnutím.
Princípmi ekonomickej biológie človeka sú maximálny výsledok, minimálne náklady, rozdelenie práce a špecializácia, vzájomná závislosť a spolupráca.
​​​​​​​
Ako vyzerá príklad. Fyzická aktivita svalov vyvoláva nedostatok kyslíku čo je dopyt. Vďaka tomu sa aktivizuje srdcový sval a pľúca, ktoré zabezpečujú dodávky kyslíka, čo je vlastne ponuka.
Ekonomická biológia človeka sa zaoberá výskumami. Jeden experiment sa robil na zvieratách a vyzeral nasledovne. Zvieratám dávali nízko kalorickú stravu. Nedávali jej veľa. Vďaka tomu sa im predĺžil život.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]