Autor textu: TASR
20.01.2020

Dalibor je oddaný rodine

Ich obľúbená farba je oranžová.

Foto: Školské

Bratislava 20.01.2020 (Skolske.sk)

 Mužské meno Dalibor má slovanský pôvod a znamená "vzďaľuj boj". Nositeľov tohto na Slovensku málo rozšíreného mena (vyskytuje sa skôr na území Čiech), oslovujeme aj Dalino, Daliborko.

      Daliborovia, ktorí meniny oslavujú 20. januára, sú aktívni ľudia s pozoruhodnou emotívnosťou. Charakteristickou črtou ich osobnosti je oddanosť rodine.

      Daliborovia sú aj svedomití a majú zmysel pre spoluprácu. Vyhovuje im klasické štúdium a cudzie jazyky. Sú veľmi dobrými profesormi, odborníkmi v oblasti financií, ale vydajú sa aj na umeleckú dráhu. Dokážu sa rýchlo spriateliť. Ich vôľa nie je vždy na rovnakej úrovni, no vedia presne, čo chcú.

      Ak si chcú Daliborovia udržať hmotnosť a pevné zdravie, nemali by byť priveľmi maškrtní.

      Ich obľúbená farba je oranžová, ochranné rastliny sú rozmarín, čakanka, ochranná kamene zafír a jaspis.

      Český spevák DALIBOR JANDA, slovenský husľový virtuóz DALIBOR KARVAY, slovenský operný spevák, barytonista DALIBOR JENIS potvrdzujú tú časť charakteristiky ich mena, že sa niektorí DALIBOROVIA vydajú na umeleckú dráhu.

      Meno DALIBOR niesla aj postava DALIBORA VRÁNU z filmovej komédie Vrchní, prchni! režiséra Ladislava Smoljaka. Film (Československo, 1980) rozpráva príbeh kníhkupca DALIBORA VRÁNU, ktorý sa rozhodol, že bude nielen v Prahe, ale aj na iných miestach v reštauráciách vystupovať ako hlavný čašník. K rozhodnutiu ho priviedla náhoda, keď si ho pre oblečenie zmýlil opitý návštevník v reštaurácii s čašníkom...

      Aj hrdina opery Bedřicha Smetanu má meno DALIBOR (1868). Libreto pripravil Josef Wenzig. Hrdina opery je statočný rytier, ktorý sa ujal utláčaného ľudu, za čo ho kráľovská moc v roku 1498 odsúdila na trest smrti. Hlavným motívom Smetanovej opery je DALIBOROVA túžba uniknúť z väzenia a vyrovnať sa s nepriateľmi. DALIBOROVA pieseň o slobode pôsobila na českých poslucháčov ako protest proti rakúskemu útlaku. Rovnaké poslanie opera plnila aj v čase nacistickej okupácie i po roku 1968, keď územie vtedy Československa obsadili vojská Varšavskej zmluvy.


      Zdroje: www.daliborjanda.cz, www.supermusic.sk, www.osobnosti.cz, www.daliborkarvay.com, www.osobnosti.sk, www.snd.sk, www.filmovamista.cz, www.csfd.cz, www.festival.smetanovalitomysl.cz, www.rozhlas.cz, http://operaplus.cz, http://sinfonietta.sk

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]