Autor textu: Vladimír Bačišin
21.01.2020

Abeceda ekonomiky - merkantilizmus

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: pexels.com

Bratislava 21.01.2020 (Skolske.sk)

Merkantilizmus je ekonomické učenie, ale aj hospodárska politika, ktorá sa robila v európskych krajinách v 16. až 18. storočí. Povedzme si niečo o slove merkantilizmus. Talianske slovo mercato znamená trh. Anglické slovo merchant sa prekladá ako obchodník.

Cieľom merkantilizmu bolo urýchliť nahromadenie bohatstva v peňažnej forme, a tak zabezpečiť rozvoj formujúcej sa kapitalistickej spoločnosti. Ich cieľom bola bohatá, hospodársky vyspelá krajina. Za hlavný zdroj bohatstva pokladali zahraničný obchod vyjadrený v och a drahých kovoch.  Vývoz drahých kovov bol zakázaný. Charakteristické pre obdobie merkantilizmu boli vysoké clá, ťažba drahých kovov, dobyvačné vojny.

Rozvinutý merkantilizmus bol charakteristický tým, že v tomto období sa podporovala manufaktúrna výroba. Tovary boli určené na vývoz. Považovali sa za hlavný zdroj zväčšovania bohatstva krajiny. Cieľom bolo dosiahnuť aktívnu obchodnú bilanciu.

Merkantilizmus bola dominantná teória ekonomického myslenia v Európe v 16. až 18. storočí. Prebudil mnoho vnútroeurópskych vojen a konfliktov tohto obdobia a bol zodpovedný za európsku expanziu a imperializmus ako v Európe tak vo zvyšku sveta.

Raná podoba merkantilizmu sa zrodila v talianskych mestách. Dôkazy merkantilistickom prax sa objavili už v ranných moderných Benátkach, Janove a Pise, v politike dynastie Mediciovcov. Tí presúvali kapitál kupcov na vidiek a opierali sa tak o vidieckych feudálov. Na drahé kovy bolo nazerané ako na národné bohatstvo, čo viedlo k zrodeniu doktríny platobnej bilancie. Doktrína spočívala v tom, že vlády mali za cieľ napomáhať vývozu a redukovať dovoz produktov remesiel i manufaktúr. Zároveň, ale vlády podporovali dovoz a vývoz surovín a obilia, čo nemalo dobrý vplyv na medzinárodnú obchodnú výmenu. Jednalo sa o takzvané národné sebectvo - cieľom merkantilistov bol zisk vlastného zlata a nie vzostup ostatných mocností. Podľa merkantilistov v peniazoch je sila národa. Avšak, vznik merkantilizmu ako ekonomickej teórie je datovaný až začiatkom renesancie, kedy sa rozbehlo rozsiahle obchodovanie.

Predstavitelia merkantilizmu boli Thomas Mun, Jean-Baptiste Colbert. V Rakúsko-Uhorsku merkantilizmus presadzovali Mária Terézia a Jozef II.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]