Autor textu: TASR
21.01.2020

SaS žiada ministerku M. Lubyovú upokojiť situáciu v ZŠ Hurbanova v Martine

MŠVVaŠ vysvetlilo, že nemá právomoc zasahovať do procesu výberového konania.

Foto: TASR

Bratislava 21.01.2020 (Skolske.sk)

Strana SaS žiada ministerku školstva Martinu Lubyovú (SNS), aby aktívne prispela k upokojeniu napätej situácie na najväčšej základnej škole (ZŠ) v Martine, kde dalo až 35 zamestnancov výpoveď, pričom vstúpili do štrajku. Vo vyhlásení pre médiá to uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling.

      Ministerka školstva by sa podľa neho mala stať akýmsi mediátorom medzi štrajkujúcim učiteľmi a novým vedením školy. "Uvedomujeme si, že po právnej stránke môže byť všetko v poriadku. Avšak rozumieme aj argumentom zamestnancov, ktorí dali výpoveď, a tiež rodičom, ktorí protestujú proti novému vedeniu. Riešením by však podľa nás mohol byť morálny apel na novú riaditeľku školy. Tá by sa mala vzdať svojej funkcie a opätovne sa prihlásiť do voľby o riaditeľa školy. Udialo sa to už niekoľkokrát v iných slovenských školách. Tak by Eva Královancová mohla obájiť svoju funkciu riaditeľky, ktorú by už nemohol po jej druhom zvolení radou školy nikto spochybňovať," doplnil Gröhling.

      Ministerstvo školstva v reakcii na jeho vyhlásenie vysvetlilo, že nemá právomoc zasahovať do procesu výberového konania. "Ten je na úrovni rady školy, ktorej rozhodnutie v tomto prípade prijíma primátor mesta. Učiteľom odporúčame, aby sa obrátili na primátora mesta Martin. Po zrušení rozhodnutia o vymenovaní nového riaditeľa mestský úrad môže vypísať druhé kolo výberového konania, v ktorom výber rady školy prerokúva mestské zastupiteľstvo. Ak by sa riaditeľ školy nezvolil ani v tomto kole, treba postupovať podľa zákona o výkone práce vo verejnom záujme, kde bude zriadená samostatná komisia na výber riaditeľa. Veríme, že pán primátor nájde ústretové riešenie, ktoré pomôže upokojiť situáciu a zabezpečí plynulý chod školy," dodalo ministerstvo školstva.

Súvisiace články:
​​​​​​​
Martin: V ZŠ s MŠ Hurbanova vstúpilo do štrajku vyše 30 zamestnancov​​​​​​​




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]