Autor textu: Dorota Golianová
22.01.2020

Na návšteve u Boha ohňa 

Sopku sme uvideli priamo z budovy našej partnerskej školy.

Foto: Dorota Golianová

Bratislava 22.01.2020 (Skolske.sk)

 Mobilita Erasmus+, Stredná odborná škola technická, Kukučínova 23, Košice

V dňoch 24. až 30. novembra 2019 sa žiaci Strednej odbornej škola (SOŠ) technická, Kukučínova 23, Košice, sa zúčastnili mobility Erasmus + v rámci projektu „We are where we live?!“ v talianskej Catanii. Catania nachádza sa vo východnej časti ostrova Sicília, približne 30 km od sopky Etna. Na Slovensku nemáme ani jednu aktívnu sopku, preto bolo pre nás zaujímavé zistiť, aké riziká a výhody sú spojené so životom v blízkosti sopky.

Keďže sme do Catanie prileteli v nedeľu večer, sopku sme uvideli až na druhý deňráno. Z budovy našej partnerskej školy  - IIC C. Marchesi v meste Mascalucia,  je na ňu nádherný výhľad.  Etna jdosahuje  3323 metrov, na jej vrchole sa stále drží snehová prikrývka. Na upätí sopky sa nachádzajú vinice, olivové a figové sady, samotný vrchol je pokrytý lávou a sopečným popolom. Hoci Etna vie byť aj nebezpečná, domáci jej dali pomenovanie  “dobrý obor“, pretože sopečný popol poskytuje im unikátne podmienky na pestovanie viniča, olív a pistácií. Je to jedna z najúrodnejších pôd v Taliansku. V zimnom období sa na svahoch sopky lyžuje.  Stuhnutú lávu Sicílčania využívajú ako stavebný materiál. Symbolom mesta Catania, ktoré sme navštívili v utorok, je slon vyrobený práve zo  stuhnutej lávy. Nachádza sa na námestí Piazze del Duomo pred katedrálou Svätej Agáty.

Etna je najvyššia aktívna sopka v Európe. Z jej vrcholu sa dymí takmer nepretržite. Od roku 2013 je Etna zapísaná medzi prírodné pamiatky Svetového dedičstva UNESCO. Nesie znaky štítových sopiek aj stratovulkánu. Stratovulkán je sopka kužeľovitého tvaru, tvoria ju vrstvy lávy a vulkanoklastických hornín rôzneho chemického zloženia.

Etna  vznikla podľa povesti počas zápasu novej generácie olympských bohov pod vedením Jupitera, proti generácii starých Titanov. Jupiter vrhol vtedy na Tyfóna kus vrchu, čím ho prirazil k morskému dnu a uväznil ho v Etne. Keď je obor nazlostený, Etna vybuchne a chrlí zo seba lávu.

pic
Foto: Dorota Golianová

Iná legenda hovorí, že na upätí sopky má svoju vyhňu rímsky boh ohňa Vulkán, ktorý má za manželku bohyňu lásky Venušu. Vždy keď zistí, že mu manželka bola neverná, sopka vybuchne. Prvý zápis o sopke pochádza z 5. storočia p.n.l. Básnik Pindonas opísal výbuch sopky v roku 479. Odvtedy do konca 20. storočia bolo zaznamenaných až 135 výbuchov. Erupcie sopky sú väčšinou pokojné, ale Etna môže byť aj nebezpečná. Najsilnejšej explózii  z roku 1669 predchádzalo 3-týždňové zemetrasenie a prúd lávy, ktorý tiekol do mora, zničil  značnú časť mesta Catania. Posledný výbuch sopky sa konal v októbri 2019. Vtedy bolo potrebné obmedziť leteckú prepravu a zatvoriť letisko.

pic
Foto: Dorota Golianová

Výlet na Etnu mali sme naplánovaný na štvrtok. Vrchol Etny tvorí nie jeden, ale štyri krátery, ktoré sa dvíhajú z vrcholovej plošiny Torre del Filosofo vo výške okolo 2900 m n.m .Autobusom dopravili sme sa na veľké parkovisko vo výške 1910 m pred chatou Rifugio Sapienza. Je to posledné miesto, kde sa môžete dostať peši. Po ceste sme videli malebné dedinky, ale aj domy pokryté stuhnutou lávou.  Našim sprievodcom bol vulkanológ Boris Behnke , ktorý zaujímavosti o sopke Etne porozprával nám už v utorok počas našej návštevy  v Národnom ústave geofyziky a vulkanológie Catania, kde pracuje. Pri chate Rifugio Sapienza vládlo chladné počasie a fúkal silný  vietor. Vybrali sme sa ku kráteru Silvestri, ktorý sa nachádza najbližšie pri chate .Vznikol počas erupcie v roku 1892. Tvoria ho skaly oranžovo - čiernej farby, okraj vrcholu tvoria lávové kamenext...

pic
Foto:Dorota Golianová
pic
Foto: Dorota Golianová
pic
Foto: Dorota Golianová
pic
Foto: Dorota Golianová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]