Autor textu: Vladimír Bačišin
22.01.2020

Abeceda ekonomiky - politická ekonómia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Repro: Vladimír Bačišin 

Bratislava 22.01.2020 (Skolske.sk)

Slovné spojenie politická ekonómia bolo pôvodne od XVII. do konca XIX. storočia označenie pre to, čo dnes voláme ekonomická teória, alebo ekonómia, v anglickom jazyku economics. Dnes sa tento pojem používa pre vedeckú disciplínu spájajúcu ekonomickú teóriu a politické rozhodovanie. Inokedy sa  pridávajú k nej iné vedy.

Politická ekonomika, politická ekonomika - jedna zo spoločenských vied, ktorej predmetom štúdia je vzťah medzi trhom a štátom, jednotlivec a spoločnosť. Okrem čisto ekonomických metód využíva politická ekonómia aj rôzne metódy, ktoré si požičala od filozofie, politológie a sociológie.
Politická ekonomika historicky predchádzala ekonomickej teórii. V XX. storočí bolo chápanie politickej ekonomiky kontroverzné: niektorí to považovali za študijný odbor (ekonómia a politika vo svojom vzťahu), iní to považovali za metodologický prístup, druhý sa rozdelil na ekonomický (teória verejnej voľby) a sociologický prístup.

Výraz prvýkrát použil vo Francúzsku v roku 1611 L. de Mayerne-Turquet. O štyri roky neskôr francúzsky výraz économie politique použil A. Montchrétien už priamo v titule svojej knihy. V Anglicku sa výraz objavil v roku 1691 u W. Pettyho. V tomto období výraz označoval väčšinou najmä skôr niečo ako rozumnú verejnú správu, neskôr aj niečo ako silu či fungovanie ekonomiky štátu ako celku.

Adam Smith o politickej ekonómii napísal: „odnož vedy potrebnej pre štátnika alebo zákonodarcu... politická ekonómia ponúka dve odlišné veci: (1) že zadováži dostatok príjmov alebo životné prostriedky pre ľud alebo že mu umožní získať taký príjem alebo životné prostriedky samému; (2) že štátu alebo spoločenstvu zadováži dostatočný príjem pre verejné služby...Ponúka panovníkovi i ľudu, že sa stanú bohatšími."

Prvým profesorom predmetu, ktorý niesol označenie "politická ekonómia" na svete bol nemecký kameralista Joseph von Sonnenfels v roku 1763 vo Viedni. V Anglicku bol prvým takýmto profesorom Thomas Malthus v roku 1805.

Marxisti prevzali klasické definície, ale pozmenili dôraz politickej ekonómie. Podľa Karla Marxa (1859) je to hľadanie "anatómie občianskej [buržoáznej] spoločnosti" a podľa Fridricha Engelsa (1859) "teoretická analýza modernej buržoáznej spoločnosti". Marxisti klasickú definíciu politickej ekonómie používajú dodnes, najmä v podobe ako u Jamesa Milla.
​​​​​​​
V nemeckej jazykovej oblasti sa od začiatku 19. storočia používal aj pojmu politická ekonómia podobný pojem národné hospodárstvo - Nationalökonomie, trochu neskôr Volkswirtschaftslehre. Tento pojem sa dostal aj do českého a slovenského jazyka. V roku 1917 vo vydavateľstve Laichterův  výbor nejslepších spisů poučných vyšla dvojdielna kniha Dějiny nauk národohospodářských. Ekonomická univerzita v Bratislave má Národohospodársku fakultu.

pic
Foto: www.wikipedia.com

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]